Zvizdić u Dohi sa katarskim premijerom Al Thanijem

Vijesti 19. feb 201810:45 > 10:45
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH u službenoj posjeti Državi Katar.

Predsjedavajući Zvizdić se danas u Dohi susreo sa premijerom/ministrom unutrašnjih poslova Katara šeikom Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thanijem sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa. Konstatirano je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja te je izražen obostrani interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje.

Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Premijer Al Thani je rekao da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene pasoše ukinu vize, kao i da se u narednom periodu sastanu ministri sigurnosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao premijera Al Thanija o aktualnim reformskim procesima u našoj zemlji kao i euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Rekao je da su to kompatibilni procesi koji vode ispunjenju dva prioritetna cilja BiH ekonomskom boljitku i članstvu u Evropskoj uniji.

Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Dodao je da je Vijeće ministara BiH posvećeno aktiviranju svih postojećih resursa u svrhu ubrzanog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno kako bi se upošljavali mladi ljudi. Rekao je da je naša zemlja zainteresirana i otvorena za saradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnji infrastrukture, kao i jačanju kulturnih veza kroz saradnju u sportu i obrazovanju. On je pozdravio uvođenje redovne avio linije na relaciji Sarajevo-Doha čime će se olakšati dolazak poslovnih ljudi i turista u Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajući Zvizdić je pozvao premijera Države Katar da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka, uz prisustvo premijera, potpisani su Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar.

Memorandume je, u ime Vijeća ministara BiH, potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović a u ime Vlade Države Katar ministar kulture i sporta Salah bin Ghanem Al-Ali, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i ministar obrazovanja i visokog školstva dr. Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi. Istovremeno su delegacije gradova Sarajeva i Dohe potpisale Sporazum o bratimljenju gradova.