Čistka u SDA nakon smjene Gutića: Ko je sve isključen

Vijesti 19. feb 201812:42 > 12:48
Anadolija

Stranka demokratske akcije nastavlja dalju stabilizaciju, čišćenje stranke i počinje pripreme za Opće izbore 2018. godine. To smo rekli odmah nakon što je skupštinska većina predvođena poslanicima koji su se odmetnuli od SDA izglasala nepovjerenje Vladi TK, rekao je za N1 Bego Gutić, smijenjeni premijer.

Gutić je u razgovoru za N1 kazao da je SDA, odnosno kantonalni povjerenik Fazlić odmah nakon sjednice Skupštine TK, na kojoj je smijenjena Vlada, uputio akt općinskim organizcijama iz kojih dolaze ministri i poslanici koji su bili protiv Vlade, odnosno koji su učestvovali u projektu smjene Vlade TK, sa nalogom da u roku 24 sata smjene poslanike i ministre.

Do sada smo dobili zvaničnu informaciju da je iz Općinske organizacije SDA Srebrenik isljučen poslanik u Skupštini TK Mehmed Bajrakterević, kao i Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona. Također, OO Živinice iz članstva SDA isključena je Narcisa Šiljegović, dok je OO Lukavac isključila Suada Salibašića, poslanika u Skupštini TK. Mislim da je isključen i Enes Gegić, koji je prihvatio ponudu da bude ministar u novoj vladi“, kazao je smijenjeni premijer u Tuzlanskom kantonu.

Podsjetimo, na hitnoj sjednici Skupštine TK smijenjena je Vlada TK, sve zbog sukoba dvije struje unutar SDA – jedna na čelu sa Begom Gutićem, a druge na čelu sa Mirsadom Kukićem, nedavno smijenjenim predsjednikom KO SDA Tuzla.