Nikšić: Niko ne može preživjeti što je SDA uspjela do sada

Vijesti 19. feb 201817:29 > 18:00
N1

Predsjednik SDP BIH Nermin Nikšić je u razgovoru za N1 kazao da su trenutni problemi u SDA rezultat ozbiljno narušenih interesnih odnosa.

Na pitanje kako komentariše trenutnu situaciju u SDA, Nikšić je kazao:

Došao je na naplatu jedan sukob interesa. Prvi put kada su ozbiljno narušeni interesni odnosi, došlo je i do raskola. Ne spadam u ljude koji vole da komentarišu druga dešavanja, ali je činjenica da će ovo izazvati jednu krizu u BiH zbog rezultata izbora iz 2014. godine“, istakao je.

O oktobarskim izborima te kandidatima koje će ponuditi ljevica, Nikšić je istakao:

Mislim da trebamo da živimo da se trudimo da dođe taj dan kada će se moći kandidirati svi građani i birati. Jedan dio građana u FBIH i RS danas se ne može niti kandidovati. Mislim da građanski blok ili ljevica u BiH ima obavezu da ponudi tri člana Predsjedništva da pokažemo da želimo biti drugačiji, da imamo alternativu. Nećete čuti još uvijek imena, ja samo govorim ono što je moje viđenje. To je moja vizija BiH, mislim da se za nju isplati boriti. Nije važno da se samo borimo za određenu funkciju. Građanima BiH treba ponuditi novu nadu. Ne mislim da je jedini problem u BiH pobijediti HDZ. Isto tako trebamo da se borimo da pobijedimo SDA. Isto tako da pobijedimo u RS. Vrlo važno je da pokažemo ljudima da postoji nešto novo, neki novi koncept. Ako bi izgubili eventualno neku bitku za člana Predsjedništva BiH, siguran sam da bi barem dobili pretpostavke da formiramo vlast na državnom nivou“, istakao je i dodao:

“Ako ćemo svi zajedno krenuti, stati iza te ideje, može se probuditi jako puno od polovine biračkog tijela koja ne izlazi na izbore. Bećirović je jedan od najozbiljnijih kandidata, da li će on biti tu se sigurno i on nešto pita. Potpuno je legitimno, on je jedan od najozbiljnijih kandidata i ima jako veliku podršku građana. Svi zajedno smo ovdje sa zajedničkim ciljem i zajedničkim zadatkom”.

Nikšić je kazao da je Željko Komšić potpuno legitiman kandidat za kojeg vjeruje da može pobijediti.

Željko Komšić je jedan potpuno legitiman kandidat, za kojeg ja vjerujem da može pobijediti. Kada govorim o nečemu novom, govorim o tome da ljevica treba imati tri kandidata za člana Predsjedništva BiH. Odvojit ćemo proces kandidovanja u odnosu na liste jer je vrlo važno da što prije imamo riješeno ovo pitanje. Imamo intenzivne razgovore sa Našom strankom i imat ćemo razgovore sa mnogim drugim strankama. Moja želja je da ljudi koji budu izabrani iz ljevica kao član Predsjedništva budu član Predsjedništva za sve građane BiH. Zaista vjerujem u pobjedu“.

“Niko ne može preživjeti što je do sada preživljavala SDA”

O trenutnim dešavanjima i osipanju kadra unutar SDA, Nikšić je kazao:

SDA je ozbiljan politički takmac, ozbiljna politička partija koja godinama ostvaruje odlične izborne rezultate. Ovo što se dešava je rezultat nagomilanih okupljanja i interesa koji su eskalirali. Ovo će im sigurno nanijeti štetu na narednim izborima. U ovom trenutku, ja kao predsjednik SDP nemam namjeru ponavljati te greške. Izvukli smo pouku i mislim da će građani znati kazniti to na izborima. SDA je uvijek uspjela preživjeti da unutar određene vlasti bude i opozicija i vlast. Niko ne može preživjeti to što je do sada preživljavala SDA“.

Dodao je da je SDP bio najžešći kritičar aktuelne vlasti.

SDP je bio najžešći kritičar aktuelne vlasti i mi smo ukazivali na greške koje se dešavaju. Ne pada nam na pamet da mi budemo ti koji presuđuju ko je važniji. Mirsad Kukić je potpredsjednik SDA i sad mi pričamo ko tu valja, ko ne. Mi smo rekli da vlast koja se konstruiše neće raditi ništa što je volja građana“.