Galić: Zaustavljeno 300 ilegalnih ulazaka migranata u BiH

Vijesti 19. feb 201818:28 > 18:47
N1

Aktuelna tema posljednjih dana povećan priliv ilegalnih migranata u BiH. Migrantska ruta preko naše zemlje postala je intezivnija prošle godine, međutim broj ilegalnih migranata u januaru 2018. već se približio broju iz prošle godine.

Marijana Kršo je razgovarala sa direktorom Granične policije Zoranom Galićem koji je kazao da je stanje na terenu zadovoljavajuće te da Granična policija nadzire elemente sigurnosti.

Možemo utvrditi da je BiH poprilično u posljednje dvije godine bila zaobiđena kada je riječ o migrantskim rutama. Sada je već vidno da je taj dio rute prebačen i na BiH. Koristimo sve kapaciteta da bi preovladali te izazove. Na terenu, Granična policija još uvijek potpuno nadzire elemente sigurnosti i u tom smislu stanje je zadovoljavajuće“, kazao je Galić za N1.

Direktor Granične policije je kazao da rute kojima se kreću migranti često mogu biti kobne za njihovu sigurnost i zdravlje.

Pravce koje koriste, šumski putevi i konfiguracija terena, mogu utjecati na zdravlje i na njihovo stanje, čak im može ugroziti i život. Granična policija koristi zakonom predviđene mogućnosti, kao i odvraćanje od ilegalnog prelaska. U prva dva mjeseca smo vratili 300 ilegalnih prelazaka migranata, što nam dostiže brojku iz 2017. godine što može biti problem ako se ovaj trend nastavi“.

U videoklipu pogledajte cjelokupan intervju sa Zoranom Galićem.