Kovač za N1: Izmjenama izbornog zakona do relaksacije odnosa

Vijesti 20. feb 201809:07 > 09:12
N1

Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora Hrvatske za N1 je kazao da kada budu usvojene izmjene izbornog zakona u BiH - doći će do relaksacije političkih odnosa.

“Da bi se formirala nova vlast u BiH nužno je promijeniti izborni zakon. Važno je za BiH, za funkcionalnost njezinog sustava, kako bi se reformiralo gospodarstvo, ali ono što građani žele – da se BiH priključi europskoj obitelji”, izjavio je Kovač.

“Izborni zakon se mora mijenjati zbog odluke Ustavnoga suda, jer sva tri naroda moraju biti jednaka u izbornom procesu. Kolege u BiH će svoju zadaću provesti”, ocijenio je Kovač.

Kazao je i to da nije ni na njemu ni njegovim kolegama iz Hrvatske da govore koji će to prijedlog izbornog zakona biti.

“On mora biti po odluci Ustavnoga suda, a rješenje mora biti da sva tri naroda samostalno odlučuju ko će biti njihovi predstavnici”, izjavio je Kovač.

“Kada se izmijeni izborni zakon, uvjeren sam, doći će do relaksacije odnosa, pogotovo u BiH između Hrvata i Bošnjaka. Kada Hrvati budu znali da će birati svoje predstavnike, bolje će se osjećati i doći će do pluralizacije odnosa u hrvatskom korpusu”, rekao je.

Kovač smatra da će nakon toga doći i do manjeg odlijeva stanovništva, jer će ljudi vjerovati u funkcionalnost sistema.

Unapređenje odnosa BiH i Hrvatske i podrška Hrvatske procesu evropskih integracija BiH u svjetlu novousvojene strategije EU za zemlje zapadnog Balkana bili su ciljevi dvodnevne zvanične posjete delegacije Odbora Hrvatskog sabora za spoljnu politiku Bosni i Hercegovini.

Kovač je kazao da su razgovori protekli dobro, i da generalno dijalogom trebaju rješavati nesuglasice.

“Imali smo razgovor sa kolegama iz Komisije za vanjske posjete. Pozvali smo ih u uzvratnu posjetu Hrvatskoj prije ljeta”, izjavio je Kovač.

On je kazao da između BiH i Hrvatske ima otvorenih pitanja (granica, Pelješki most) – ali probleme treba rješavati poštenim dijalogom.

Za N1 je kazao da ne razumije cijelu hajku oko Pelješkog mosta, jer je to rješenje koje će biti dobro i korisno i za Hrvatsku i za BiH, odnosno građane tih zemalja.

“Nebuloze su da će BiH izgubiti izlaz na more. BiH ima svoje granice, mnogo netočnih stvari se lansira. Svima kojima nije jasno – neka uzmu papire i dokumente, pročitaju ih i svima će biti jasno”, dodao je.

“BiH bi se trebala zalagati za Pelješki most isto kao što se Hrvatska zalaže za Koridor 5C”, izjavio je Kovač, koji je istakao da ranije niko nije problematizirao izgradnju mosta.

Političarima u BiH je poručio da Evropska komisija prema novoj strategiji želi BiH i ostale zemlje regiona u EU – ali da se za taj podvig mora podnijeti mnogo žrtava.

Najvažnijim u kompletom procesu je ocijenio to da postoji volja naroda u BiH za EU.