Guardian o uskraćivanju priznanja Orhanu Pamuku u Sarajevu

Vijesti 20. feb 201821:36 > 21:40
REUTERS/ Osman Orsal

Gradska Uprava Grada Sarajeva pod pritiskom iz Republike Turske povukla je odluku o proglašenju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva, piše britanski list Guardian.

Priznanje ‘počasni građanin’ ove godine trebalo je pripasti Orhanu Pamuku, ali to se, prema riječima nekih gradskih vijećnika, neće desiti. Razlog je, prema riječima vijećnika Naše stranke u GV Sarajevo Vibora Handžića, nepodobnost Orhana Pamuka kod trenutne vlasti u Republici Turskoj odnosno njegovo protivljenje turskoj politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Armenima.

U Guardianovom tekstu, između ostalog, navodi se da je izdavačka kuća Buybook kandidovala Pamuka uoči njegove posjete Sarajevu, ali da se dogodio preokret na drugom glasanju jer su četiri člana glasala protiv dodjele priznanja Pamuku, iako je prvobitno sedam članova bilo ‘za’.

Guardian citira direktora Buybooka Damira Uzunovića: “Objašnjenje je bilo da Orhan Pamuk nije uradio ništa za Sarajevo. Neki članovi vladajuće stranke procijenili su da dodjeljivanje nagrade Pamuku može prouzrokovati ljutnju Vlade Turske. Ovom prilikom su poslali poruku Pamuku da nije dobrodošao u Sarajevo.”

Uzunović ističe da je Pamuk jedan od najvažnijih savremenih pisaca, koji je najčitaniji i najpoznatiji pisac u BiH. “Kao eksluzivni izdavači njegovih djela za BiH pozvali smo gospodina Pamuka da posjeti Sarajevo.”

List Guardian prenosi reakcije vijećnika opozicionih stranaka – Samira Fazlića (Naša stranka) i Malika Garibije (SDP Stari Grad) koji su osudili odluku da se književniku ne oda priznanje Počasnog građanina zbog, kako ističu, povezanosti vladajućih struktura u Gradu Sarajevu i vlasti u Republici Turskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.