Osude napada na novinara i publicistu Nedžada Latića

Vijesti 21. feb 201814:45 > 14:50
N1

Islamska zajednica u BiH osudila je fizički napad na novinara i publicistu Nedžada Latića a posebno zbog činjenice da se incident dovodi u vezu sa džamijskim prostorom. Napad se desio u utorak poslijepodne ispred zgrade u kojoj živi Latić, nedugo poslije izlaska iz džamije u kojoj je obavljao molitvu.

“Islamska zajednica očekuje od nadležnih državnih organa da rasvijetle sve okolnosti oko ovog nemilog događaja. Neprihvatljivo je da se navikavamo živjeti u društvu u kome se silom rješavaju nesporazumi, a pogotovo ako se za njom poseže zbog javno izrečenih stavova i od ljudi koji se povezuju sa džamijom i njenim svetim prostorom. Džamije se ni u kom slučaju ne bi smjele dovoditi u vezu sa nasilničkim i neprimjerenim ponašanjem”, navodi se u saopštenju Rijaseta.

SDP: Hitno otkriti odgovorne za napad na Nedžada Latića

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije je osudila napad na novinara i publicistu Nedžada Latića tražeći od nadležnih policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinitelja ovog napada.

“Neprihvatljivo je da u BiH danas novinare napadaju zbog njihovog rada. Sve ovo posljedica je pravljenja privatne države od strane aktuelne vlasti, koja ne osigurava ni minimum sigurnosti bilo kome ko ne prihvata njihov model vladanja”, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Sloboda medija i sloboda izražavanja, kako se ističe, temeljna je odlika svakog demokratskog društva, te SDP smatra da ovaj napad pokazuje da je današnja BiH daleko od države i društva koja osigurava takvu slobodu.

Upravni odbor Udruženja BH novinari osuđuje fizički napad na Nedžada Latića

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad na Nedžada Latića, publicistu i urednika portala The Bosnia Times iz Sarajeva. 

Upravni odbor Udruge/udruženja BH novinari u saopćenju  navodi da nanošenje tjelesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju  brutalni napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, te grubi pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktulenim događajima u Sarajevu, uključujući i ponašanja pojednih pripadnika vehabijskog pokreta.   

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, te poduzimanje zakonom propisanih mjera na brz i efikasan način, „koji će pokazati kako policijske strukture i pravosudne institucije odgovorno i blagovremeno postupaju u slučajevima napada na novinare i ugrožanjavanja njihove sigurnosti“

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da je ovo drugi napad u mjesecu februaru, koji se desio neposredno nakon obavljanja privatnog  vjerskog obreda u nekoj od sarajevskih džamija i dovodi se u vezi sa novinarskim radom.   

U saopćenju se navodi i da je slobodni novinar Faruk Vele Liniji za pomoć novinarima prijavio verbalne napade i prijetnje putem jednog broja portala, koji su uslijedili odmah poslije molitve u Carevoj džamiji u Sarajevu i govora imama u kojem je poručio kako “pojedinim novinarima za života treba klanjati dženazu”.  

“Upravni odbor BH novinara ne dovodi u vezu napade na novinare Nedžada Latića i Faruka Velu i ugrožavanje njihove sigurnosti sa djelovanjem Islamske zejednice  u BiH,  ali očekuju od ove vjerske institucije javnu osudu spomenutog govora u Carevoj džamiji, kao i proaktivnije djelovanje  Islamske zajednice i svih drugih vjerskih zajednica i crkava u  BiH, na sprečavanju govora i ponašanja vjernika koji mogu, na direktan ili indirektan način, dovesti u pitanje  slobodu medija i sigurnost novinara”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Handžić: Napad na Nedžada Latića je napad na slobodu mišljenja 

Član Naše stranke Vibor Handžić izjavio je da je jučerašnji napad na Nedžada Latića napad ne samo na njegov fizički integritet, što najoštrije osuđuje, nego i napad na slobodu mišljenja. Pozvao je policijske i pravosudne organe da najhitnije reaguju i najoštrije sankcioniraju napadača, ali i eventualne podstrekače na napad.

“Ne smije se dopustiti da ovaj napad bude podstrek za druge napade na bilo čije političke neistomišljenike, pogotovo u vrijeme predizborne kampanje i izrazito ostrašćene retorike s pozicija vlasti kojoj svjedočimo već osam mjeseci pred izbore”, rekao je Handžić uime sarajevskog regionalnog odbora Naše stranke.

Latić nakon napada nije podnio prijavu u MUP KS 

Novinar i urednik portala “The Bosnia Times” Nedžad Latić još nije pristupio u službene prostorije MUP-a KS da podnese krivičnu prijavu nakon što je napadnut jučer u sarajevskom naselju Novo Sarajevo. 

Iz MUP-a KS potvrđeno je da je L.N. obavijestio telefonom policiju da je jučer napadnut u sarajevskom naselju Novo Sarajevo i da su potom policajci izašli na lice mjesta.

Ljekarska pomoć Latiću je ukazana na Centru urgentne medicine i maksiofacijalnoj hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje su mu konstatovane lakše povrede.