Hubijar: Konaković tražio objekte za svoje prijatelje

Vijesti 22. feb 201810:33 > 10:35
N1

Direktor Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI'84" Midhat Hubijar je u razgovoru za N1 kazao kako je od momenta imenovanja Elmedina Konakovića za premijera Kantona Sarajevo počeo problem za ZOI.

Nakon ViK-a, GRAS-a, Turističke zajednice – Skupština Kantona Sarajevo krajem prošlog mjeseca nije podržala ni Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća “ZOI'84”. Premijer Konaković zbog loših rezultata traži smjenu menadžmenta ovog preduzeća.

N1: Kanton Sarajevo nije podržao izvještaj o poslovanju ZOI'84 iako je sama Vlada prije 15 dana dala povjerenje menadžmentu preduzeća na čijem ste čelu. Kako komentarišete izjavu Konakovića da niste kompetentni?

Hubijar: Želio bih reći da čekamo smjenu premijera Konakovića, a da ćemo za smjenu direktora ZOI'84 trebati malo pričekati. Kada govorimo o kompetentnosti, vratit ću se na sjednicu Vlade Sarajevskog kantona održane 18. januara ove godine gdje je jednoglasno izglasano pozitivno mišljenje o radu ZOI'84 za 2016. godinu i 13 dana kasnije na Skupštini KS se inicira od premijera Konakovića da se negativno glasa za finansijski izvještaj. Pojavljuju se neke kontradiktornosti koje su meni bile neobjašnjive. Što se tiče izvještaja za 2016. mislim da se o njemu najmanje raspravljalo na Skupštini KS. Vidjeli ste na Skupštini jednu teatralnu, diletantsku predstavu u izvedbi Konakovića koji je u funkciji premijer iznio salvu laži i uvreda na račun Midhata Hubijera i ZOI'84.

Što se tiče referentnosti za poziciju direktora, koju sada obavljam, kriteriji su vrlo strogi. Direktor ZOI-a mora govoriti najmanje tri strana jezika. Ja govorim tečno njemački i engleski, i znam arapski. Također, ispunjavam kriterije za visoku stručnu spremu, prednost su magistri nauka, i minimalno pet godina radnog iskustva sa dokazanim rezultatima.

Bitno je istaći da je nova uprava uvećala imovinu ZOI'84 za 55 miliona KM. Kome to nije bilo u interesu da se ranije uradi? Zašto to Konaković kao šef kluba poslanika SDA nije ranije inicirao uknjižbu imovine ZOI'84.

Zašto ste postali nepoželjni? Gdje je “pukla tikva” sa Konakovićem?

Zatekli smo strašne probleme. Pukla je tikva onog momenta kada je premijer imenovan, zvao me je sljedeći dan i tražio da ustupim ugostiteljske objekte nekim njegovim prijateljima. Mislim na apsolutno sve objekte unutar Zetre. Nova uprava je prvi put vratila te objekte pod upravu ZOI'84.

Kadrovi SDA nisu upravljali tim objektima, ja sam naslijedio kadar koji nije bio iz SDA. Zadnji kadrovi iz SDA su bili, čini mi se, 2007. godine. Poslije toga su bili kadrovi SDP i drugih stranaka. Najveću štetu su nanijeli u periodu 2013. i 2014. kadrovi na čelu sa Mirsadom Pindžom, zastupnikom u parlamentarnoj skupštini KS. Tada je akumulirani gubitak ZOI'84 bio nekih 16 miliona KM. Tada je Konaković bio zastupnik, drugi mandat u Skupštini KS. Tada je on bio šef kluba poslanika unutar SDA i tada je on razgovarao i pravio parlamentarnu većinu Skupštine KS. I tada je ZOI pripao nekoj nezavisnoj grupi sa Pindžom na čelu, koji su aktivno radili na urušavanju ZOI-a.

Šta se te vi rekli Konakoviću kada je, kako kažete, on od vas tražio da ustupite objekte?

Rekli smo da je ZOI'84 odlučan da vrati organizacionu jedinicu u ugostiteljstvu i da ćemo mi upravljati tim objektima.

Je li tačno da su se organizovale privatne zabave u pojedinim ugostiteljskim objektima, gdje se nije slala inspekcija?

Tačno je. To se dešavalo u Benetonu, ali vam ne mogu tačno reći u vezi toga. To je bio period 2012/13. godine.

Da li je tačno da vam je firma “Sport Centar”, koja je bila u vlasništvu premijera Konakovića, ostala dužna?

Apsolutno, 41.000 KM je ostao dužan “Sport Centar”, dakle firma u kojoj je Elmedin Konaković bio odgovorno lice u periodu 2009/10.

Za kraj, kako će se riješiti ova situacija? Ko će biti pobjednik ili gubitnik?

Vidjet ćemo.

Da li ćete doživjeti sudbinu Nezira Hadžića, direktora ViK-a?

Sumnjam.