Osmanović: Konaković imao poluge za obračun sa kriminalom

Vijesti 22. feb 201817:37 > 18:05
N1

SDA je predložila Elmedina Konakovića za premijera KS i dalo mu poluge vlasti u svoje ruke, a to je da ima mogućnost da sjedne sa komesarom MUP-a i ostalim istražnim organima i da se obračuna ako ima informacije o korupciji, rekao je za N1 Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, organizovao je sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka u BiH o Izbornom zakonu.

Svi u BiH, kao i SDA, očekuju pomake u pogledu pristupanju izmjena Izbornog zakona u skladu sa demokratskim standardima koje je BiH uspjela realizirati nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma“, kazao je Osmanović i dodao da ukoliko se želi doći do izmjena Izbornog zakona ne može se raditi bez učešća pozicije i opozicije i bez podrške Međunarodne zajednice.

Ovo je dobar potez Wigemarka, a vidjet ćemo šta se postiglo. Ovo je dobar primjer kako treba pristušiti izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.”

Na pitanje da li su SDA i HDZ-HNS gubili vrijeme sa prijedlozima izmjena Izbornog zakona koji nisu dobili podršku u Parlamentu BiH, Osmanović je odgovorio da to nije bilo gubljene vremena.

Obje stranke su pokazale interes da se izmjeni Izborni zakon i pokazale svoje poglede i stavove. To nije dobilo podršku u Parlamentu i sada imamo novi pokušaj. Moramo nešto pokretati i raditi.”

Gost Dana uživo je prokomentarisao posljednja dešavanja u Stranci demokratske akcije.

Predsjedništvo SDA nije očekivalo ovakav potez Konakovića. Smatramo da on nije trebao ovakav potez. Ako je podnio ostavku na sve pozicije unutar SDA za očekivati je da ponudi ostavku na mjesto premijera. Razlozi koje navodi da ne postoji spremnost unutar politike SDA da se obračuna sa kriminalom apsolutno ne stoji. SDA je predložila Konakovića za premijera KS i dala mu poluge vlasti u ruke, a to je da ima mogućnost da sjedne sa komesarom i istražnim organima i da se obračuna ako ima informacije o korupciji.

Osmanović je istakao da je SDA bila zadovoljna radom Elmedina Konakovića i cjelokupne Vlade KS.

Šta drugo da radimo? Ne možete očekivati da neko u ime SDA podnese ostavke, a želi zadržati poziciju premijera. Ko stoji iza te vlade? Vidjet ćemo da li će doći do izglasavanja nepovjerenja. Za incijativu imamo dovoljno ruku. Ako postoji spremnost za smjenu, vjerujemo da postoji skupštinska većina koja će izglasati novu vladu. Ako ne bude tako nećemo znati ko stoji iza te vlade i to će biti politička trakavica“, mišljenja je Osmanović.

Zamjenik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića je istakao da je SDA povukla potez u TK nakon što se desio slučaj Konakovića.

Tvrdim da je Predsjedništvo SDA i Kolegij već duže vrijeme pravilo analizu rada predsjednika Kantonalnog odbora SDA Mirsada Kukića. Dobro smo izanalizirali i odlučili da se više tako ne može voditi politika koja se vodi kao SDA. Mirsad Kukić će bit isključen iz SDA, vjerovatno na prvoj idućoj sjednici Predsjedništva SDA i nakon što pravnici vide kako povući takav potez.

Za posljednju sjednicu Predsjedništva SDA Osmanović je kazao da je bila burna, ali da je glasanje pokazalo da većina u Predsjedništvu SDA bila za povlačenje ovih poteza.

Jedino su Mirsad Kukić i Senija Bubić bili protiv“, kazao je Osmanović.

On je istakao da se uvođenjem povjereništva želi spriječiti privatiziranje politike i mogućnost da se ima privatni načelnik, direktor, pa i premijer.

Veliki broj članova je dao podršku ovakvoj odluci Predsjedništva SDA“, istakao je Osmanović.

Osmanović je kazao da je SDA velika politička organizacija.

Unutar SDA imate itekako žučnih, ali demokratskih rasprava. Ali kada se donese odluka to je važeća odluka za sve članove SDA. Ovo u Tuzli je najbolji pokazatej da je Predsjedništvo SDA donijelo ispravnu odluku. Ko se želi ponašati mimo odluke to je kršenje statusa i pokazuju da oni nisu dio SDA.”

Kada će biti poznati kandidati SDA za predstojeće izbore?

To će biti u aprilu i najkasnije do 26. maja ove godine. SDA ima lepezu stručnih, sposobnih i iskusnih političara koji mogu prihvatiti i pobijediti na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH“, odgovorio je Osmanović i dodao da je procedura izbora kandidata u SDA jasna.

Kandidiranje ide od općinskih, kantonalnih i regionalnih odbora. Članovi procjenjuju koji kandidat najbolje stoji na terenu i ko može pobijediti.

Komentarišući temu Sporazuma Islamske zajednice u BiH i države BiH, Osmanović je kazao:

Na Vijeću ministara BiH smo prošli i usvojili prijedlog. Ne vidim razlog da se taj posao ne dovede do kraja. Nije nepoznato Čoviću i Ivaniću pitanje džuma namaza, pitanje halal ishrane i ostala pitanja koja su prisutna u praksi u javnim i privatnim preduzećima gdje rade radnici islamske vjerosipovijesti. Ovo je nepotrebno politikanstvo. Neki političari žele druge političke ciljeve postići preko ovoga, što je apsolutno nepotrebno“, kazao je Osmanović.

Na kraju razgovora ministar civilnih poslova BiH je kazao da građani BiH neće ostati bez pasoša.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.