NSRS nije prihvatila bosanski jezik

Vijesti 22. feb 201820:52 > 23. feb 2018 07:13
N1

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne prihvativši amandmane većinski bošnjačke koalicije "Domovina" koji su predviđali uvođenje naziva "bosanski jezik" u tom entitetu Bosne i Hercegovine.

Poslanici “Domovine” tražili su od Ministarstva prosvjete i kulture da se u školama u RS bosanski jezik prizna kao jezik koji koriste Bošnjaci, jedan od tri konstitutivna naroda u RS i BiH.

Poslanik te koalicije Nedim Čivić upozorio je da đaci bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu, jer im se u školska dokumenta ne upisuje bosanski jezik, iako je Ustav definisao da Bošnjaci imaju pravo da zovu svoj jezik kako hoće.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević odgovorio je da se ponaša u skladu s Ustavom RS, u kojem je naveden “jezik bošnjačkog naroda”.

U Ustavu RS stoji da konstitutivni narodi tog entiteta – Srbi, Bošnjaci i Hrvati, govore jezicima srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

NSRS je danas, uprkos protivljenju bošnjačkih poslanika, usvojio i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Usvojen je i Nacrt zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela, koji je upućen u javnu raspravu.

Vladajuća većina, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, prihvatila je odluku o zaduženju RS u iznosu od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke za restruktuirisanje Željeznica RS.