Krišto: Oni jednostavno ignorišu presudu Ustavnog suda BiH

Vijesti 23. feb 201808:43 > 08:44
Fena

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da bošnjačka strana jednostavno ne prihvata zahtjev da jedan narod ne bira drugom političke predstavnike i da je to suština svega.

“Iako oni to nikada neće tako reći, to je suština, oni jednostavno ignorišu presudu Ustavnog suda BiH”, rekla je Krišto komentarišući jučerašnji sastanak o izmjenama Izbornog zakona na kojem su učestvovali predstavnici HDZ BiH, odnosno HNS BiH, SDA, SBB, SDP i DF-a, uz posredovanje šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka.

Ona je rekla da na sastanku ništa nije dogovoreno, osim da će razgovori biti nastavljeni. “Problem je što se bošnjačke stranke ne žele odreći mogućnosti da i dalje Hrvatima biraju političke predstavnike u Predsjedništvo i federalni Dom naroda”, istakla je Krišto.

Komentarišući ponašanje predstavnika međunarodne zajednice u pregovorima, Krišto je za HMS rekla da oni žele da se domaći političari dogovore, ali izbjegavaju reći koji prijedlozi jesu, a koji nisu u skladu sa presudom Ustavnog suda.

“Mi jasno obrazložimo da jeste i zašto je naš prijedlog u skladu s presudom Ustavnog suda, zašto nije diskriminatorski, da su isti kriterijumi za izbori predstavnika za sve konstitutivne narode, a oni nas onda pitaju ‘a ko će vam to podržati u parlamentu’. Vi takvim stavom nekog ohrabrujete da ne prihvati prijedlog koji je u saglasnosti sa presudom Ustavnog suda”, pojasnila je Krišto.

Ona je navela da sa druge strane dolaze prijedlozi koji su apsolutno suprotni i Ustavu i presudi Ustavnog suda BiH i uz to se još okrivljuju predstavnici Hrvata.

Krišto i dalje vjeruje da je moguće postići dogovor do početka maja kada bi trebalo da budu raspisani opšti izbori u BiH.

“To je moj i lični i politički stav, jer sam uvjerena da je ovo što radimo u interesu i BiH i svih konstitutivnih naroda i drugih građana. Moram vjerovati da je dogovor moguć. Još imamo prostora i moramo naći rješenje. Ono je nužno”, naglasila je Krišto.

Ona je ponovila da nema nijednog razloga da se ne dođe do rješenja ako se ono traži na načelima na kojima je BiH uspostavljena – a to je da je “BiH država tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba”.

“Ako gledamo i presude Ustavnog suda BiH i presude Europskog suda za ljudska prava, a opredjeljeni smo za to da se omogući i svim drugim da se kandiduju i ako poštujemo ta načela, ne vidim zašto je dogovor nemoguć. Druga je stvar ako neko ne želi to da prihvati. Onda se mora jasno reći zašto ne želi i kakvu BiH želi”, naglasila je Krišto.

Ona je poručila da je BiH jedino moguća kao država tri konstitutivna naroda i mora se urediti na ustavnim načelima konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda i svih građana.