Meho Selman, prvi stranac u regionalnom danskom parlamentu

Vijesti 23. feb 201810:11 > 10:27
N1

Bosanci i Hercegovci se u Danskoj doživljavaju kao vrijedni i radišni ljudi, a naša etnička skupina je jedna od najobrazovanijih u ovoj zemlji, kazao je u Novom danu Meho Selman, Prijedorčanin i prvi stranac koji je ušao u regionalni parlament Južne Danske.

Selman je na početku razgovora za N1 kazao kako je u Sarajevo došao sa suprugom na produženi vikend. Dodao je kako je često u Prijedoru i u svojoj Krajini.

Danska javnost poprilično je fascinirana životnom pričom Mehe Selmana, od njegovog boravka u zloglasnim logorima Omarska i Trnopolje do ulaska u regionalni parlament. On sam je istakao da nije usamljeni primjer uspješnog Bosanca i Hercegovca u ovoj zemlji. Naprotiv…

“Ispostavilo se kako je naša, bh. nacionalna skupina jedna od najbolje integrisanih skupina u danskom društvu. To ne znači da smo se mi odrekli naše kulture. Ovo je znak da su se dobro snašli, ali nisu ni zaboravili razlog zbog kojeg su u Danskoj i najstravičnije zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. I sam sam dio te uspješne priče i ubjeđen sam da će ih biti još više”, kazao je u gost Novog dana i nastavio:

“Ja sam pripadnik prve generacije, a naša druga generacija, koja je stasala u Danskoj, najobrazovanija je etnička i nacionalna skupina. Čak imaju veći procenat obrazovanosti od njihovih danskih vršnjaka. Siguran sam da će te u BiH čuti još dosta uspješnih priča o našoj omladini u Danskoj”.

Bosanci i Hercegovci se u Danskoj doživljavaju kao vrijedni i radišni ljudi. Govoreći u kontekstu migrantske krize, koja je već nekoliko godina prisutna u Evropi, i na Bliskom istoku, Selman je ocijenio kako su izbjeglice iz BiH “dobro prošle”. U odnosu na te ‘90. godine političke prilike u Danskoj su se dosta promijenile, objasnio je.

“Danska je zvanično ustavna monarhija, ali i zemlja visokog nivoa socijalne pravde i blagostanja. Liberali i socijaldemokrate su tradicionalno na sceni. U posljednje vrijeme prisutna je Ultraliberalna partija koja zagovara američki model društva, koji po mom ličnom mišljenju nema podršku birača. Zabrinjavajuća je pojava Danske narodne partije koja je poznata po desničarskoj retorici i politici koja je usmjerena protiv doseljeničkog vala”, naglasio je Selman.

Priznao je da zbog obaveza ne prati detaljno političku situaciju u BiH, ali je primjetio kako je uveliko počela predizborna kampanja. Dodao je kako ga zabrinjava pasivnost birača u našoj zemlji.

“U bivšoj Jugoslaviji je građanin bio u fokusu, dok je Dejtonski mirovni sporazum u fokus stavio etničke skupine. To je po meni bitan problem. Dejtonski ustav se mora na izvjestan način modificirati kako bi se građanin našao u fokusu. U Danskoj izlaznost birača je iznimno visoka, u BiH je taj procenat izlaznosti porazan”, zaključio je Selman.

Na kraju gostovanja istakao je kako su danski mediji i javnost u ovoj zemlji ponovo počeli obraćati pažnju na regiju Zapadnog Balkana.

“Mediji su nedavno postavili pitanje vlasti zašto je zatvorena Ambasada Danske u Sarajevu. Također, Danci se interesuju zbog sigurnosti u regiji”, naveo je u razgovoru za N1.