Stav NATO-a i EUFOR-a o protestu ispred baze Butmir

Vijesti 23. feb 201812:55 > 13:01
Ilustracija

NATO štab Sarajevo i Snaga Evropske unije (EUFOR) konstantno vode računa o svojim odgovornostima koje imaju kao poslodavci, a po pitanju odštetnih zahtjeva za socijalne doprinose, NATO štab Sarajevo i GK EUFOR-a trude se da svi budući postupci budu procesuirani na optimalan način, saopćeno je iz NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a.

U međuvremenu, pojašnjava se, NATO štab Sarajevo se nada da će dobiti odobrenje za raspolaganje finansijskim sredstvima koje je ranije odobrio Odbor za budžet NATO-a, kao i konačno odobrenje od više komande da primjeni metodologiju za reguliranje penzija.

Ističu da je imenovanje nezavisnog člana Arbitražnog suda također važno kako bi se nastavilo donošenje odluka za odštetne zahtjeve koji su trenutno u žalbenom postupku.

Kako bi uspostavili Arbitražni sud, NATO štab Sarajevo i EUFOR poslali su 30. augusta 2017. godine prijedlog lokalnim vlastima za novog nezavisnog člana Arbitražnog suda, a 15. novembra 2017. godine poslano je još jedno pismo.

Nedavno su komandanti NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a poslali pismo premijerima FBiH i RS u kome su tražili njihovu pomoć da se ubrza procedura za imenovanje predloženog člana Arbitražnog suda.

NATO štab Sarajevo i GK EUFOR-a su i dalje optimistični da će lokalne vlasti podržati ubrzavanje procedure za to imenovanje, saopćeno je iz NATO štaba i EUFOR-a u Sarajevu.