Dvije godine bez terorističkog napada u BiH

Vijesti 23. feb 201818:05 > 19:37
N1

Bugojno, Sarajevo, Rajlovac, Zvornik - izvršioci terorističkih napada osuđeni, ubijeni ili izvršili samoubistvo. No, protekle dvije godine - Bosna i Hercegovina ne bilježi niti jedan napad okarakterisan kao terorizam.

S druge strane – brojni koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dovodilo u sumnju s ovim teškim krivičnim djelom – danas traže i dobivaju odštetu od države zbog neosnovanog pritvora ili istrage koja je trajala predugo – a nije rezultirala optužnicom.

Posljednji u nizu – Fatih Hasanović. Sud BiH odlučio – odšteta 3 hiljade maraka. Hasanović je 2015. uhapšen zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću u napadu na Policijsku stanicu Zvornik. U pritvoru proveo mjesec dana. Tužilaštvo ga obavijestilo o obustavi istrage u nedostatku dokaza. Akcija Rez. 2016. Osmorica uhapšeni zbog sumnje da planiraju novnogodišnji teroristički napad. Među njima i Kemal Murić. Mjesec pritvora. Potom mjere zabrane. Nakon godinu dana obavijest – istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza. Tužio je državu.

Sud je donio Presudu. On je bio povrijeđen tom presudom stvarno, jer mizeran je bio iznos, ja sam mu pokušao objasniti da je suština te njihove pozicije, te njihove situacije taman da mu je dosudilo marku, da je on uspio dokazati da je on obezvrijeđen, povrijeđen da su njegova ljudska prava pogažena“, rekao je Suljo Delić, branilac Kemala Murića.

Količina oslobađajućih presuda u sudskim postupcima u kojima su osumnjičeni ili osuđeni bili lišeni slobode je – neobjašnjiva i nedopustiva. Kaže državni sudija, Branko Perić.

Niko ne zna ni koliko je takvih slučajeva. Nema analize koliko to država plaća. A zašto se to događa:

Nekompetentni tužioci i nekompetentne upravljačke strukture u tužilačkim institucijama koje olako predlažu pritvore i mjere zabrane. i drugi uzrok je odsustvo bilo kakve odgovornosti tužilačkog sistema za takve slučajeve. Tužioci ne odgovaraju za oslobađajuće presude, nemaju problema ni u karijeri zbog takvih rezultata svog rada, međutim odgovornost snose i sudije koje olako određuju pritvor u takvim slučajevima“, kazao je Branko Perić, sudija Suda BiH.

I dok na upite o istragama odgovaraju – nemamo komentar, iz Tužilaštva su danas ostali nijemi i na zatražene statističke podatke na ovu temu. S druge strane činjenica je, potvrđuju nadležne institucije, ali i situacija na terenu – da je sve manje opasnosti od terorizma. Evo podataka Ministarstva sigurnosti iz 2016. godine:

Ministarstvo sigurnosti BiH: “Državna agencija za istrage i zaštitu je u 2016. godini, podnijela 20 izvještaja protiv 23 lica i dvije dopune izvještaja protiv dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz oblasti terorizma.”

Zvaničnih podataka za 2017. nema, no i strani vojni faktori, NATO i EUFOR odaju priznanje domaćim institucijama.

Sir James Everard: “Nema dokaza o bilo kakvom terorističkom napadu ili planiranom terorističkom napadu. Dakle, to nije nešto što me u ovom trenutku zabrinjava.”

I mislim da je budućnost ključna riječ u ovoj zemlji ili bilo kojoj zemlji Evrope ili Sjeverne Amerike i ne oklijevati s djelovanjem kada postoji informacija da postoje elementi ili grupa ljudi s pogrešnim namjerama ili ćelije spavača ISIS-a. Oni se tada moraju uhapsiti i ispitati. I pozabaviti njima“, kazao je James Foggo.

Posljednji teroristički napad desio se 18. novembra 2015. u Rajlovcu. Enes Omeragić pucao je u dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH. Potom izvršio samoubistvo. Povratnika sa stranih ratišta sve je manje. No, nadležni kažu – ništa veća opasnost od terorizma nije u BiH, u odnosu na evropske zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.