U potrazi za migrantima – pronašli smo epskog junaka

Vijesti 25. feb 201814:33 > 16:07
N1

U potrazi za migrantima u Velikoj Kladuši naša ekipa pronašla je epskog junaka Muja Hrnjicu. I to u skladištu vodovoda i kanalizacije u Velikoj Kladuši.

N1: “Kako ćemo mi od ovog snijega i šuta?”
Zlatko Dizdarević, kipar: “Evo sad ćemo Snežo, ja mislim da ovo Mujo nije zaslužio, ali Mujo šta ti ja mogu, valjda će doći i bolji dani za tebe.”

Otvaramo vrata, nestaje tama, pred nama se ukazuje Mujo Hrnjica u svoj svojoj veličini. Gipsani kip junaka na đogatu impozantnih dimenzija 10,8 puta 5,3 metra, od 1992.godine stoji u starom skladištu velikokladuškog vodovoda i kanalizacije.

Nekada je to bio Zlatkov improvizovani atelje.

“Nekih 3.5 do četiri metra su sapi, rep je tu negdje, ovo su sapi. 1992.kad sam počeo raditi, ovo je kombinirani materijal, rađen direktno pozitiv, inače se radi glina i gips se odlijeva, ali tada nije bilo moguće zbog specifičnih uslova koji su vladali tada. Vide se oštećenja, on je izuzetno puno oštećen. Evo i potkov je oštećen i prednji dio noge, i sapi, i plašt i rep i ruka Muja Hrnjice, komletna kompozicija konja i jahača je oštećena”, pojasnio nam je Zlatko Dizdarević, kipar.

Da se spasi Zlatkovo životno djelo potrebna je hitna vanjska konzervacija koja bi koštala 30.000 evra. Za završetak spomenika potrebno je mnogo više novca zbog lijevanje u bronzu.

Epskog Muja Hrnjicu, poznaje istorija s početka 17.vijeka kao Mustafu Turčalović a, rođenog u Lici. Narod ga se sjeća kao Robina Huda iz Cazinske Krajine koji je bio neshvaćeni junak i buntovnik, uvijek spreman da pomogne narodu sa granice od upada uskoka i habzburgovaca koji su pljačkali žito i stoku.

Zlatko ističe da današnjim političarima ništa ne vjeruje. Ipak, da bi pacijent, u ovom slučaju Mujo i đogat preživjeli, potrebna je kaže:

“Hitna infuzija, ali ako mislite pomoći gospodo političari, zapamtite, hitna infuzija.”

U pjesmi je Muja Hrnjicu zlatnim metkom ubio opjevani neprijetelj Mujo Katarica. No, narod Krajine ovog junaka oživio je kroz pjesme i predanja, a Zlatko oblikovao rukama.

26 godina čeka da nadležni odobre da se njegovo djelo postavi na na Keserovića brdu iznad Velike Kladuše. U neposrednoj blizini je to Starog grada i “Mujine” kule koja je, iako nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, zaboravljena i zapuštena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.