Postignut puni konsenzus oko 94 posto odgovora na Upitnik EK

Vijesti 26. feb 201816:08 > 16:12
N1

Potvrđujući da je Bosna i Hercegovina odgovorila na 3.242 pitanja Evropske komisije, kao i da će odgovori u Sarajevu biti predati predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović precizirao je da odgovori sadrže ukupno 20.037 stranica materijala.

Naime, članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i Senad Šepić razgovarali su danas u Sarajevu sa direktorom DEI-a o okončanom procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije i daljnjim koracima koje će biti potrebno napraviti kako bi BiH dobila kandidatski status i otpočela pregovore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Po riječima Dilberovića, na poslu usaglašavanja odgovora, u okviru uspostavljenog Mehanizma koordinacije, radilo je više od 1.300 predstavnika institucija na različitim nivoima vlasti u BiH.

“Uprkos činjenici da je svaki od tih predstavnika imao pravo veta, u 35 radnih grupa postignut je puni konsenzus oko 94 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije”, naglasio je Dilberović.

Napomenuo je da je uz odgovore institucija u BiH prevedeno i priloženo i 170 odgovora nevladinih organizacija, kao i 5.347 odgovora građana BiH, koji su imali mogućnost da direktno odgovaraju na 35 pitanja.

Tokom sastanka, koji je održan u skladu sa zaključkom sa 47. sjednice Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma PSBiH, razgovaralo se i o daljnjim koracima institucija EU u vezi sa slanjem dopunskih pitanja, zahtjevima predstavnika Evropske komisije za pojašnjenja odgovora te slanjem misija Evropske komisije koje će u narednom periodu od institucija BiH također tražiti objašnjenja za pojedine odgovore, saopćeno je iz PSBiH.

S tim u vezi, naglašeno je da će, nakon što prouči odgovore na Upitnik, Evropska komisija pripremiti mišljenje koje će biti poslato svim državama članicama EU. Nakon što se o mišljenju izjasne sve ove države, konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH donosi Vijeće EU, zaključeno je na sastanku o čijem će sadržaju biti upoznati svi članovi Komisije za vanjske poslove, kao i članovi Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.