Zvizdić: Mislim da 5C možemo završiti za tri do pet godina

Vijesti 26. feb 201816:25 > 16:59
N1

U Londonu je održana treća investicijska konferencija za Zapadni Balkan u organizaciji EBRD-a.

Sedam premijera iz regiona imalo je jedinstvenu priliku da investitorima, ali i javnosti predstave svoju viziju razvoja. Vizije su kako smo to već navikli preoptimistične i nerealne, ali premijeri vjeruju da uz pomoć EU i EBRD novca i navodno dobre volje mogu ostvariti snove stanovnika regiona.

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana su na samitu EBRD-a u Londonu dobili jasne zadatke koje moraju ispuniti prije nego li dođu na samit sa predsjednikom Evropske komisije krajem sedmice u Sofiji.

Domaću zadaću zadao im je njihov kolega Boyko Borisov koji želi da vidi brzu realizaciju invesiticija u regionu uz pomoć EBRD-a.

“Ono što moramo uraditi do četvrtka je da pripremimo jasne planove koje ćemo predstaviti predsjedniku Evropske komisije. Za završetak ovih projekata ćemo morati osigurati hibridno finansiranje, bez obzira da li će ono biti kroz 16+1 platformu s Kinom ili će biti kroz druge fondove. Također moramo osigurati oko 5 milijardi eura za digitalnu povezanost za šta očekujemo pomoć od EBRD-a”, izjavio je Borisov, premijer Bugarske.

Finansijeri upozoravaju kako se moraju ukolniti sve blokade kako bi se pokrenule investicije u regionu. Glavni problem ulaganju u infrastrukturu, digitalnu strategiju te daljnje kretanje prema EU bi mogla biti zapaljiva retorika u regionu.

“Kao što je Denis rekao česti izborni ciklusi donose to da ljudi uvijek ne govore ono što misle. Ono što je važno za nas kao EBRD je da izgradimo ekonomske institucije koje će podržati politički rad. Zato bih volio u naredne dvije godine vidjeti daljnji ekonomski razvoj kao naredni korak u eurointegracijama”, poručio je Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD-a.

Izgradnja regionalnih, ali i panevropskih koridora, bila je važan element rasprave među premijerima Zapadnog Balkana. Koridori koji prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, ali i Jadransko-jonski koridor su važan element za ekonomski napredak regiona.

“Za Bosnu i Hercegovinu od izuzetne je važnosti završetak radova na autoputu 5C za koji mislim da ga možemo završiti u narednih 3-5 godina. Također je važno da nastavimo raditi na Jadransko-jonskom projektu koji povezuje sedam zemalja u našem regionu u više segmenata. Morat ćemo i više uraditi po pitanju regionalne ekonomske unije, te ukidanja carinskih barijera”, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Albanija, Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina se nalaze u nezavidnoj poziciji kada su u pitanju pregovori sa EU, pozivaju Brisel da bude mnogo izdašniji u podršci.

“Mislim da bi Albaniji i Makedoniji trebalo omogući da započnu pregovore sa EU. Ne tražimo da odmah uđemo u Uniju, nego samo da započnemo pregovore. Evropska Unija bi trebala biti finansijski izdašnija u podršci na našem evropskom putu, umjesto što samo dobijamo verbalnu podršku”, kazao je Edi Rama, premijer Albanije.

Tokom samita je predstavljena i nova regionalna digitalna ekonomska platforma koju je podržao EBRD i koja će činiti okosnicu regionalne trgovinske komore. Također predstavnici bh. entiteta su potpisali Memorandum o rauzumijevanju sa EBRD-om koji će aktivirati sredstva za izgradnju dijelova autoputa 5C.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.