Istražili smo: Koliko zarađuju političari u BiH

Vijesti 26. feb 201818:54 > 19:13
N1

Bosanskohercegovačka realnost - surova za većinu građana, ali ne i za njihove predstavnike. Prema posljednjim službenim objavljenim podacima, izvršna vlast u našoj zemlji zarađuje velike svote. Zakonodavna i veće.

Mjesečno član Predsjedništva BiH u prosjeku zaradi 3.091 eura.

Oni ne znaju šta je glad, a nakon što su objavljene plate predsjednika u regiji, prostim okom je uočljivo da je po zvaničnim mjesečnim primanjima najsiromašniji srbijanski predsjednik.

Članovi našeg predsjedništva su u gornjoj polovini, a njihova primanja u odnosu na prosječna u zemlji 700 posto su veća. Kada se saberu tri plate, mjesečno se za članove predsjedništva izdvaja 9.273 eura.

Kada se pogledaju podaci nevladinog sektora i Centralne izborne komisije, mnoge ne čudi što se već uveliko priča da je predizborna kampanja počela. Iako su gotovo svakog dana oni vijest dana, zapravo je od člana Predsjedništva BiH isplatnije biti državni parlamentarac. Njihova primanja su između 4800 KM i 6500 KM.

S druge strane, poređenja radi, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije u prosjeku zarađuju oko 1700 KM.

Poslanici u Parlamentu Federacije BiH zarađuju u prosjeku 3.267 KM, a u NSRS između 1.800 i 2.500 KM. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH inkasira oko 5.000 KM, a ministri u Vijeću ministara od 4.500 KM do 4.900 KM. Spisak po nivoima vlasti je dug, a za to vrijeme neki drugi na hladnoći čekaju bolje dane. Sudeći po trajanju dosadašnjeg boravka na otvorenom…

Naši predstavnici ne čekaju i, ne od pomenutih iznosa, troše hiljade i hiljade maraka na službena luksuzna vozila.

Četverotočkaš od 200 hiljada maraka nabavio je Mladen Ivanić 2016. godine, a godinu prije za Čovićev prijevoz inicijalno su se potrošile 142 hiljade KM. Izetbegovićev automobil poznat je postao po generalnoj direktorici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Službena luksuzna vozila imaju gotovo svi, od kantonalnog ministra pa na gore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.