Predsjednička trka u RS: Pominje se ime Darka Mladića

Vijesti 26. feb 201819:10 > 20:23
N1

Politička previranja, zveckanje oružjem, teške optužbe krenule su od početka ove izborne 2018. Nije mirnije protekao ni vikend iza nas. Savez za promjene odlučio se koga će kandidirati za pozicije člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS.

Milorad Dodik izaći će na megdan Ivaniću, formirat će Patriotski blok, a o kandidatu za entiteskog predsjednika još razmišlja.

Pominje se i ime Darka Mladića.

Srbska čast, Noćni vukovi, naoružavanje MUP-a RS, vijest o NATO vježbi sa osiromašenim uranijum – tako je počela izborna godina. Milorad Dodik je, prilikom objave da će postati kandidat za člana Predsjedništva, najavio formiranje Patriotskog bloka ali i ponovio raniji stav da su predstavnici Saveza za promjene izdajnici.

Uzvratili su mu tako što su obećali da će, kako SDS-ov kandidat za predsjendika RS kaže, narod osloboditi okupatorske vlasti.

“Da oslobodim Republiku Srpsku od okupacijske vlasti i njihovog političkog šefa je moj zadatak”, poručio je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Čiji će zadatak biti da održi SNSD na vlasti i zauzme mjesto predsjednika RS još nije poznato. Kalkuliše se imenima aktuelne premijerka Željke Cvijanović, čovjeka koji je proveo prvi referendum u RS Siniše Karana, bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Za sada, Milorada Dodika i Patriotski blok podržaće Ujedinjena Srpska. Međutim, jedan od dva najvažnija kolaiciona partenra SNSD-a, DNS, može da ponudi svog kandidata za predsjednika RS

“Jedna od dvije pojedinačne funkcije predsjednik ili član Predsjedništva, preko 100.000 glasova i 12 poslaničkih mjesta je naša platforma i sa tom platformom ulazimo u razgovore sa našim koalicionim partnerom”, izjavio je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Ujedinjena Srpska će podržati sve što Dodik traži, a DNS “tvrdi pazar” kažu poznavaoci političkih prilika. Dugogodišnji novinar i kolumnista Darko Momić smatra da kandidati SNSD-a nisu još poznati jer je Dodik stavio znak jednakosti između sebe i stranke koju vodi te nije izgradio novo ime sa kojim bi bez dileme krenuo ka pobjedi. No pominje se i čovjek koji je Dodiku na kontramitingu 2016. pružio podršku, te na svečanosti proslave 9. januara defile gledao iz svečane lože.

“S obzirom na pojačanu retoriku Milorada Dodika i SNSD-a i okupljanja Patriotskog bloka mene ne bi iznenadilo da im kandidat bude neko kao što je Darko Mladić, sin Ratka Mladića”, izjavio je Momić.

Kandidat za entiteskog predsjednika je i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.
Aktuelnog potpredsjednika Ramiza Salkića, kaže, ne vidi kao protivnika. To su tvrdi ljudi koji dolaze iz SNSD-a i dijelom iz SZP-a jer nisu deklarisani po pitanju povratnika.

“Ne očekujem da sad Srbi glasaju za mene i da ja postanem predsjednik. Ja sam Bošnjak po opredjeljenju odnosno po rođenju i očekujem da od svih Bošnjaka koji se nađu na toj listi imam najviše glasova i postanem potpredsjendik”, izjavio je Duraković.

I SBB-ov Admir Čavka, aktuelni šef Kluba Domovina u NS, ne odbacuje mogućnost da se nađe na istoj listi. No tu kandidaturu još ne potvrđuje. Ali kaže stoji iza stava da Bošnjaci u trci za člana Predsjedništva iz RS trebaju poništiti glasački listić i ne glasati za Ivanića jer je ih je, tvrdi, iznevjerio.

“Imamo njegovo javno hvaljenje da je blokirao sporazum Islamske zajednice i BiH, njegovo javno podržavanje referenduma i niz drugih stvari gdje se on trudio da bude veći Milorad Dodik od samog Milorada Dodika”, poručio je Čavka.

Zbog toga će se kažu okrenuti sopstvenim kandidatima u Republici Srpskoj, jer je za Bošnjake u ovom entitetu, pozicija i opozicija u slučaju povratnika na istoj strani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.