Lagumdžija: Komšić je Čovićev najjači igrač, htio – ne htio

N1

Iako je Željko Komšić poručivao da prihvata da ujedinjenje ljevice vodi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, prvi je istakao kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, bez dogovora sa Nikšićem.

“Stalno nam se podmeće jedno kukavijčje jaje kao SDP je zabio nož u leđa Željku Komšiću ili je Željko Komšić prevario SDP. Željko Komšić je objavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva. Ja sam to nekoliko puta rekao da je on potpuno legitiman, legalan kandidat ljevice”, naveo je Nikšić.

S druge strane Iz SDP-a su najavili da će imati svog kandidata, ali za bošnjačkog člana Predsjedništva.

Denis Bećirović jedan od istaknutih članova ove stranke uputio je otvoreno pismo te pozvao sve stranke građanske provinijencije, kako on kaže da se ujedine i istaknu jednog kandidata.

Bećirović je naveo devet razloga zbog kojih ljevica treba da ima jednog kandidata. Između ostalog da dva kandidata nose poruku da se stranke opet nisu dogovorile, ali i da dva kandidata onemogućavaju vođenje zajedničke kampanje. No iz rukovodstva SDP-a niko direktno ne poziva Komšića da odustane.

“Zašto bi mi se tukli sa DF, Našom strankom ili ne znam sa kim zarad glasova i rasturali neko jezgro građanske BiH, ja mislim da to ne treba raadti. Ali da neko pokazuje manje, neko više odgovornosti za proces, pa Bože moj”, pojasnio je Saša Magazinović.

Direktan je bio bivši predsjednik SDP i stranački šef Željka Komšića Zlatko Lagumdžija. U otvorenom pismu Komšića je pozvao da podrži SDP-ovog kandidata kao što je SDP njega podržao u dva navrata.

“Ako nas je svojim potezima izdao, ostavio, pucao u ledja sa ili bez smišljene namjere 2012., pa 2014, pa 2016. kada su se zaklinjali da ćemo ići zajedno na lokalnim izborima pa se sve upropastilo. Njegova kandidatura 2018. godine znači da je on, htio ili ne htio, najjači igrač Dragana Čovića”, izjavio je Zlatko Lagumdžija.

Komšić ne želi komentarisati pisma koja su se pojavila u javnosti, ali tvrdi da je glavni cilj ljevice zaustaviti sve što je vezano za zahtjeve HNS-a i HDZ-a i Dragana Čovića. Kaže od kandidature neće odustati ni ukoliko dođe do pritiska međunarodne zajednice.

“Da se i Tramp i Putin, i Kim Jong Un udruže neću odustati, karikiram namjerno, to se neće desiti, ja neću odustati pod bilo kakvim pritiskom. Nema šanse da se to desi da odustanem pod bilo kakvim pritiskom, jedino neke objektivne okolnosti, koje su van moje kontrole mogu dovesti do toga da se desi odustanak”, izjavio je Komšić za N1.

“Zamislite nekoga ko misli za sebe da je toliki mesija, da je toliko važan da se sve oko njega okreće, da on uopšte misli šta bi uradio kada bi se udružili Putin, Tramp i Kim” – mišljenje je Zlatka Lagumdžije.

Željko Komšić je dva puta biran za hrvatskog člana Predsjedništva, oba puta ispred SDP-a. Iz ove stranke u Presjedništvo nikada nije izabran bošnjački član Predsjedništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.