Usklađene odluke Ustavnog suda RS i Ustavnog suda BiH

Vijesti 27. feb 201812:27 > 12:31
Ilustracija

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas u Banjaluci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, kojim je izvršeno usklađivanje odluka Ustavnog suda Republike Srpske i Ustavnog suda BiH.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da se odluka Ustavnog suda Republike Srpske odnosila na obavezan minimum sredstava koji su RS, gradovi i opštine, koji imaju izvršne odluke, dužni da u budžetima predvide za njihovu isplatu.

“Prema odluci Ustavnog suda BiH o dopustivosti u meritumu, definisana je predaja nepokretnosti kupcu. Propisano je da nakon polaganja cijene, sud rješenjem dosuđuje nepokretnost kupcu, a da se rješenje objavljuje na oglasnoj tabli suda, te dostavlja kupcu i svim licima kojima se dostavlja zaključak o prodaji”, rekao je Kasipović, obrazlažući Nacrt izmjena i dopuna navedenog zakona.

On je naglasio da su izmijenjene i odredbe kojima se definiše pojam vjerodostojne isprave, na način da se kao vjerodostojna isprava smatra i račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV takse.

“Propisivanje vjerodostojne isprave na ovaj način učinilo bi sudski postupak efikasnijim i ekonomičnijim i rasteretilo bi osnovne sudove u Republici Srpskoj, u sporovima male vrijednosti, za oko 16.000 tužbi godišnje, u parničnim predmetima ove vrste. Predloženo rješenje neće uticati na umanjenje budžeta, niti će iziskivati veća novčana davanja za plaćanje sudskih taksi od pravnih i fizičkih lica, odnosno stranaka pred sudovima”, dodao je Kasipović.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku je usaglašen i sa Zakonom o premjeru i katastru nepokretnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.