Mesić za N1 pojasnio zašto je odbio priznanje Grada Sarajeva

Vijesti 27. feb 201813:35 > 13:51
N1

Stjepan Mesić odbio je da bude počasni građanin Sarajeva, titulu koju dodjeljuje Gradska uprava Grada Sarajeva.

Kada sam saznao proceduru i kako je došlo do toga, odnosno da se priznanje uskraćuje Orhanu Pamuku, a da ga ja dobijem, smatrao sam da je to greška i zato sam odustao“, rekao je za N1 Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Mesić je u izjavi za N1 kazao da ga niko nije oficijelno niti kontaktirao u vezi sa priznanjem.

Napisao sam pismo gradonačelniku u kojem sam istakao da je meni prije svega bila čast dobiti takvo priznanje Sarajeva. Ja nisam dobio ništa oficijelno, već sam saznao preko medija.”

Mesić je naveo da jeupoznat sa razlogom uskraćivanja priznanja književniku Orhanu Pamuku.

Očito da se radi o širem problemu koji nije vezan samo za Sarajevo. Očito da se radi o političkom problemu, a onda je nezgodno da ja u tome sudjelujem“, dodao je Mesić.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske je kazao je zahvalan na tome što je njegov rad prepoznat, ali ne može prihvatiti titulu počasnog građanina.

Nitko me nije kontaktirao. Nisam ni dobio da sam imenovan počasnim građaninom. To sam saznao iz medija. Ne znam šta će biti. To je greška koju moramo ispraviti. Ja sam se u pismu zahvalio na tome da se prepoznaju moj rad u vezi sa BiH i posebno Sarajeva. U Sarajevo sam dolazio za vrijeme rata kada se mnogi nisu usudili doći. Ali ne mogu prihvatiti da se odbija Pamuka, a da se meni daje ta počast.”

Mesić je istakao da bi za njega bila velika čast biti počasni građanin Sarajeva, ali u drugačijim okolnostima.

Ostajemo u istim odnosima, a ja ću se i dalje zalagati za BiH gdje god mogu da se ubrza ulazak u EU jer građani BiH to zaslužuju“, kazao je Stjepan Mesić za N1.

Podsjetimo, prije dvije sedmice za ovu nagradu je bio kandidovan turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila “sedam na prema nula” za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva.

U međuvremenu četiri člana su promijenila mišljenje zbog, kako je navedeno, nedostatka elemenata za dodjelu nagrade nako čega su mediji prenijeli da je umjesto Orhana za ovu nagradu kandidovan Stjepan Mesić.

Odlučili su kako priznanje umjesto Pamuku treba dati (Stjepanu) Mesiću“, pojasnio je vlasnik Baybooka Damir Uzunović koji sumnja da je u pozadini cijele priče politika odnosno dodvoravanje vladajuće bošnjačke stranke (SDA) Turskoj odnosno režimu Recepa Tayyipa Erdogana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.