Mesićevo pismo Skaki: Trenutak nije primjeren

Vijesti 27. feb 201816:05 > 16:23
N1

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, odbio je da bude počasni građanin Sarajeva, titulu koju dodjeljuje Gradska uprava Grada Sarajeva, a informaciju je danas za N1 potvrdio i sam Mesić.

Podsjećamo, prije dvije sedmice za ovu nagradu bio je kandidovan turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila “sedam na prema nula” za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva.

U međuvremenu su četiri člana Komisije promijenila mišljenje, a mediji su javili da je umjesto Orhana za ovu nagradu kandidovan Stjepan Mesić.

No, sam Mesić je nagradu odbio, a kako je u razgovoru za N1 kazao, poslao je pismo gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki u kojem je pojasnio svoju odluku.

Napisao sam pismo gradonačelniku u kojem sam istakao da je meni prije svega bila čast dobiti takvo priznanje Sarajeva. Ja nisam dobio ništa oficijelno, već sam saznao preko medija”, kazao je Mesić.

 U samom pismu Mesić se zahvalio na odluci da se njemu dodijeli nagrada poručivši da s obzirom na cijeli kontekst donošenja odluke, trenutak nije najpogodniji za preuzimanje priznanja.

”Mislim da bi bilo potpuno suvišno uvjeravati Vas kako takva moja odluka ni na koji način ne mijenja moj odnos prema BiH i prema Sarajevu u koje uvijek rado dolazim”, pojasnio je Mesić između ostalog u pismu upućenom gradonačelniku Skaki.

N1 je u posjedu kompletnog pisma koje možete pročitati u nastavku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1