Vibor Handžić: Ne radi se o malim stvarima

Vijesti 27. feb 201816:37 > 16:41
N1

Vijest o odbijanju bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića da prihvati nagradu ''Počasni građanin Sarajeva'' izazvala je u bh. javnosti brojne reakcije.

Kako je za N1 ispričao Vibor Handžić, član Odbora za dodjelu Šestoaprilskih nagrada, bilo ko ozbiljan nakon ovakvih dešavanja opravdano će smatrati ličnom kompromitacijom učešće u bilo čemu što organizuje Grad.

Handžić je u razgovoru za N1 naglasio da se ne radi o malim stvarima i da je Počasni građanin grada titula u odnosu na koju svaki grad sebe identitarno određuje.

”Stjepan Mesić je od strane Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja je zvanični predlagač, predložen za nagradu Počasni građanin Grada Sarajeva, a konačnu Odluku je trebalo donijeti Gradsko vijeće na sutrašnjoj sjednici. Ne znam u kojoj su mjeri ta dva prijedloga povezana, ali je činjenica da je prijedlog za dodjelu nagrade Stjepanu Mesiću došao od Gradonačelnika na istoj sjednici Komisije na kojoj je povučen prijedlog za dodjelu nagrade Orhanu Pamuku, tako da se to može posmatrati i kao određena vrsta kompenzacije”, ispričao je Handžić za N1.

Kazao je da je za pismo Stjepana Mesića saznao iz medija.

‘Radi se o velikim i jako značajnim imenima. Bilo ko ozbiljan nakon ovakvih dešavanja opravdano će smatrati ličnom kompromitacijom učešće u bilo čemu što organizuje Grad. Ne radi se o malim stvarima. Počasni građanin grada je titula u odnosu na koju svaki grad sebe identitarno određuje, s kojim vrijednostima se identificira, kako želi da ga se percipira u svijetu. Podaništvo spram vlasti u Turskoj nije nešto sa čime bi se grad, kakav je Sarajevo, smjelo ponositi, niti će to civilizirani svijet prepoznati kao pozitivno”, poentirao je naš sagovornik.

Povodom brojnih informacija u javnosti u vezi sa dodjelom priznanja Počasni građanin Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izdao je danas saopćenje za javnost u kojem je pojasnio okolnosti slučaja koji je danas izazvao veliku pažnju javnosti.

Kako je pojašnjeno iz ureda gradonačelnika, odluka o izboru Počasnog građanina Sarajeva trebala je biti donesena u okviru Gradskog vijeća, a na prijedlog nadležne Komisije.

‘Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom podržava dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva svakom pojedincu koji se značajno istakao u afirmaciji, promociji, razvoju i unaprijeđenju Sarajeva. Također, pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada, sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to”, piše u saopćenju koje potpisuje gradonačelnik Abdulah Skaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.