Juncker dolazi po Upitnik

Vijesti 27. feb 201817:57 > 18:07
Reuters

Nakon Makedonije, Srbije te Crne Gore, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sutra stiže i u našu zemlju, i to po odgovore na upitnik Europske komisije, na koji su bh. dužnosnici odgovarali više od godinu dana. Uz njega u Sarajevo će doći i Federica Mogherini, te Johannes Hahn. Ali i Milorad Dodik.

U veljači 2016. predali smo aplikaciju za članstvo EU, nekoliko mjeseci poslije potpisali prilagođeni SSP. Mjesec nakon toga usvojili mehanizam koordinacije. U našu zemlju u međuvremenu su pristizali brojni dužnosnici. A u prosincu iste godine uručen nam je Upitnik EK.

Sutra pak ispisujemo novu stranicu na svom europskom putu, po odgovore stižu čelnici iz Brisela.

Nakon više od godinu dana Bosna i Hercegovina odgovorila je na 3.242 pitanja Europske komisije. Naime, postignut je puni konsenzus za oko 94 posto odgovora. Neki kažu mogli smo i brže, no predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kaže da je ovo uspjeh.

“I sami ste svjesni da je bilo puno skeptika, da je bilo puno onih koji nisu vjerovali da će Vijeće ministara, u koordinaciji s drugim nivoima vlasti, riješiti i Upitnik i brojna druga pitanja”, ističe Zvizdić.

Opširnije u prilogu Zvonke Komšića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.