Čović: BiH danas u svojim rukama drži svoj EU put

Vijesti 28. feb 201811:04 > 11:09
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović nakon predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije zahvalio se Jeancu-Claudeu Junckeru na prijateljskim riječima i savjetima, te je dodao da će svaki naredni korak BiH ka EU biti brži i efikasniji.

“To je bio ogroman posaoo, radili smo ga 14 mjeseci, uvažavajući djelovanje u BiH. Trebalo nam je osam mjeseci da uspostavimo mehanizam koordinacije. Vjerujem u usaglašen Upitnik, na svim razinama vlasti – gdje je učestvovalo više od 1.000 službenika”, rekao je Čović.

“Hvala vam na svemu što ste nam prijateljski rekli. BiH danas drži u svojim rukama svoj EU put. BiH može dostići svoje susjede, evidentno je da taj posao ne ovisi o vama – nego od svih nas koji smo nositelji političkog života u BiH. Uvjeren sam da aktualna klima pred izbore neće zaustaviti naše aktivnosti nego obrnuti, ubrzat ćemo sve što smo stavili u agendu”, rekao je Čović.

“Gospodin Hahn nam je rekao jednom ‘nema besplatnog ručka’. Svjesni smo da moramo činiti ono što nismo zadnje tri godine. Predali smo zahtjev za priključenje, tada nam niko nije vjerovao. Svi su nas uvjeravali da nemamo šanse za status”, izjavio je Čović.

“Rasterećeni rokova – uvjeren sam da danas možemo napraviti agendu za ambijent koji imamo ispred sebe, da bi stigli susjede i bili prvi u grupi”, dodao je predsjedavajući Predsjedištva BiH.

Čović je naredne sedmice najavio sastanak predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića sa tročlanim bh. Predsjedništvom – gdje će se razgovarati o granicama između tri zemlje.

“Nema EU puta dok ima nerazrješenih granica”, potvrdio je Čović.

Obećao je zamah ka ispunjenju EU uslova Predsjedništva BiH kakvo je bilo na početku mandata, i kazao da će “pokazati svima da mogu zajedno da djeluju”. Čović je uvjeren da će narednin koraci biti prepoznati – a plan rada još intenzivniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.