Alija Budnjo reagovao na izjave Elmedina Konakovića na N1

Vijesti 28. feb 201812:12 > 12:14
Oslobođenje.ba

Alija Budnjo, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije, reagovao je na izjave premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u emisiji Direktno na N1. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti.

“Naime, između 30. i 31. minuta predmetnog intervjua (isti ukupnog trajanja 54 minuta i 54 sekunde), na konstataciju voditeljice Emele Burdžović da “stiže” informacija da ja, Alija Budnjo, putem Skupštine lobiram za smjenu premijera Konakovića, uz ponašanje kao da istu posjedujem, što je navodno i ušlo u Zapisnik Skupštine, Gospodin Konaković potvrđuje da je čuo da sam “tih dana” bio u posjeti nekom Ministarstvu i nekom zastupniku, te da je čuo da lobiram za njegovu smjenu. Dalje obrazlaže da je za tu moju navodnu posjetu čuo iz razloga što sam nepropisno parkirao ispred Sklupštine, o čemu je obavješten, što voditeljica Burdžović pojašnjava da iz tog razloga tumači da se ponašam kao da posjedujem istu. Premijer Konaković dalje objašnjava da ja imam pravo da lobiram obzirom da sam aktivan član Stranke demokratske akcije, te da je stvar drugih da li će uvažiti moje mišljenje.

Ovim putem ističem da sam ja, ne samo član, nego i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije, te kao član Glavnog odbora iste ne bih sebi dopustio da vršim bilo kakve pritiske i uticaje po pitanju smjene premijera Konakovića, posebno ne na općinskom ili kantonalnom nivou vlasti. U trenutku kada bi takvo pitanje došlo na odlučivanje pred Glavni odbor Stranke demokratske akcije, samo bih tada dao svoj glas i mišljenje o predmetnoj problematici.

Datog dana sam došao u posjetu načelniku Općine Centar – gospodinu Nedžadu Ajnadžiću, sa kojim sam imao zakazan sastanak u Općini Centar, apsolutno nevezano za pitanje smjene premijera Konakovića. Nisam parkirao kao da posjedujem Skupštinu, već je moj vozač, koji me je dovezao na zakazan sastanak, parkirao vozilo ispred zgrade Kantona dok me je čekao da završim sastanak, te nije ni na koji način sankcionisan. Dalje ističem da kao građanin i poslodavac imam pravo na interesovanje ko će biti postavljen na funkcije premijera, kao i ministara resornih Ministarstava, obzirom da takve odluke diktiraju atmosferu u kojoj ću dalje živjeti i poslovati. Ipak, suzdržavam se od bilo kakvih komentarisanja i lobiranja po pitanju smjene gospodina Elmedina Konakovića sa mjesta premijera Vlade Kantona Sarajevo, obzirom da nemam aktivnu legitimaciju učestvovanja u odlučivanju o takvom pitanju”, stoji u reagiranju Alije Budnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.