Mesićeva poruka Gradskom vijeću Grada Sarajeva

Vijesti 28. feb 201813:28 > 13:46
N1

Gradski vijećnici Grada Sarajeva usvojili su danas na sjednici Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću. Nakon ove današnje odluke, Mesić je za N1 ponovio da se cijela stvar ispolitizirala i da neće primiti nagradu ove godine.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je ovu odluku donijelo uprkos činjenici da je Mesić jučer za N1 kazao da ne želi primiti titulu zbog slučaja sa književnikom Orhanom Pamukom koji je prvobitno predložen za ovu nagradu. 

Međutim, gradski vijećnici su danas ipak donijeli odluku da Mesić bude počasni građanin Sarajeva što ga je, kako i sam Mesić kaže, dovelo u nezgodan položaj.

“Meni je to nezgodno i mislim da bi najbolje bilo da oni to prolongiraju, da se možda ove godine ne dodjeljuje nikome, pa neka se iskristalizira dalje. Ovo se sada previše ispolitiziralo i bilo bi sada stvarno nezgodno da bilo šta i bilo kakve akcije poduzimam sa moje strane”, kazao je danas Mesić za N1.

On je naveo da se cijeli slučaj nepotrebno ispolitizirao.

“Ja sam čekao dva tjedna kad su se pojavile prve informacije da ja dobivam to visoko proznanje. Nisam dobio ništa službeno. Nisam dobio informaciju da sam ja uopće predložen za to visoko priznanje. O tome ništa nisam znao. Jedino na jednom dnevnom tisku čitam ‘Mesić već dobio’. Da sam dobio to bi se moralo na nekakav drugi način, morao sam biti na neki način informiran. Onda pročitam da je prethodno bilo ponuđeno na Komisiji koja predlaže to priznanje, da je bio predviđen Orhan Pamuk. Za njega sam znao da je uvažen, da je svjetski književnik, da je nosilac Nobelove nagrade. Sad mi je bilo nejasno kako se ja odjednom pojavljujem u ulozi da sam nominiran za tu čast. Onda sam poslao pismo gradonačelniku da me sve skupa iznenađuje i da ne želim sudjelovati u tome dok se stvari ne razbiostre”, kazao je bivši predsjednik Hrvatske za N1.

Kako je kazao, sada mi je nezgodno bilo šta s njegove strane poduzimati.

“Mislim da bi najbolje bilo Skupštini zbog iskompliciranog slučaja da jednostavno odgodi za sljedeću godinu pa se onda vidimo. Pošto se ispolitiziralo, da prođe vrijeme, pa ćemo vidjeti šta će Skupština poduzeti”, naveo je Mesić.

Podsjetimo, pre dvije sedmice za ovu nagradu je bio kandidovan turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog veća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila “sedam prema nula” za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva.

U međuvremenu, četiri člana su promenila mišljenje zbog, kako je navedeno, nedostatka elemenata za dodelu nagrade nakon čega su mediji preneli da je umesto Orhana za ovu nagradu kandidovan Stjepan Mesić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.