Poljupci i poruka

Vijesti 28. feb 201817:06 > 19:11
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Dragan Čović i Denis Zvizdić, predali su nakon 14 mjeseci, odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske Komisije Jean-Claudeu Junckeru. Čović je poručio kako sada BiH u svojim rukama drži svoj evropski put.

Neuobičajena slika u predsjedničkim redovima. Čekajući Junckera i Hahna – i članovi Predsjedništva BiH u evropskom duhu. Razmjenjuju – riječi, osmjehe, poglede. A palo je i nabacivanje ruke.

Novinari: Dugo vas nismo vidjeli takve.

Izetbegović: Pa ne predaje se upitnik svaki dan.

Čović: Čekamo mi ovo 14 mjeseci.

Uslijedili su i poljupci.

Ali i ono zbog čega su danas svi tu. Predaja odgovora na Upitnik. Iz ruku predsjedavajućih Čovića i Zvizdića – u ruke predsjednika Evropske komisije Junckera.

“Ovo je važan dan za BiH, važan dan za EU. Filozof Paskal je govorio – volim sve što ujedinjuje, a Evropa i BiH će od sada pa nadalje ići zajedno. Srž je važnija od datuma, ali ja vam sada ne mogu obećati kada će vaša zemlja postati kandidat”, poručuje Jean-Claude Juncker, predsjednik EK.

“BiH danas u svojim rukama drži svoj evropski put, evropski put u kojem možemo dostići one koji su danas mnogo dalje ispred nas, naša dva jugoistočna susjeda, kako Crnu Goru tako i Srbiju”, dodaje Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Još jedna neuobičajena slika u državnom Predsjedništvu. Predaju odgovora iz Upitnika – ispratio je i Milorad Dodik.

“Mi ne mislimo da treba zaustaviti evropski put. Mi smo za to da se krećemo i da evropska pitanja, evropski odgovori iz BiH moraju da budu u skladu s Mehanizmom koordinacije. Mislim da smo to postigli”, tvrdi Dodik.

Svečani doček Junckera i Hahna i u Parlamentarnoj skupštini. Potom obraćanje Junckera. I niz poruka političkim predstavnicima oba Državna doma.

“Potrebno je da živimo u miru, u redu, u sigurnosti u Evropi. Takav patriotizam nema nikakve veze s nacionalizmom. To je upravo suprotno jer nacionalizam – to je mržnja drugih, to je otrov. I on je suprotan evropskim vrijednostima”, ističe predsjednik EK.

Historijski dan za BiH – ili tek jedan u nizu malo važnijih datuma? Šta kažu parlamentarci?

“Mi smo odgovarali godinu dana, šta se ima tu slaviti? Bićemo svjedoci da ćemo vrlo brzo dobiti upit da pojasnimo neke od odgovora, između ostalog koliko tačno ima stanovnika pošto su oni tamo poslali neka tri odgovora”, smatra Saša Magazinović, SDP.

“Nadam se da će i oni koji su do sada imali drugačiji pristup, kada je vođenje politike u BiH u pitanju, da će i oni promijeniti svoj odnos i krenuti zaista po uputama i prijateljskim savjetima koje smo danas dobili od predsjednika EK”, dodaje Šefik Džaferović, SDA.

Juncker je upozorio – nestabilna BiH ne može u Uniju. Pozvao na vladavinu prava. Aktivniju borbu protiv kriminala i korupcije. Posjetu BiH završio je sljedećim riječima: “Živjela BiH. Živjela EU”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.