Historijski dan ili karikatura od politike

Vijesti 28. feb 201817:15 > 19:16
Anadolija

Upitnik smo predali, slijede novi koraci na evropskom putu i prema mišljenju struke tek sada kreću pravi izazovi. Jedan od njih će biti i mišljenje Evropske komisije koje će biti prvi pravi presjek stanja u našoj zemlji. Očekuju li nas blokade ili ćemo brže ići prema Uniji u konačnici će zavisiti od nas.

Put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji je počeo prije više od deceniju i po, a prvi značajniji korak je bio početak pregovora o SSP-u 2005. godine. Sada krećemo u najtežu fazu integracija.

Aplikaciju za članstvo smo predali početkom 2016, a krajem te godine smo konačno aktivirali famozni Mehanizam koordinacije.

Upitnik smo dobili i umjesto šest, na njega smo odgovarali 14 mjeseci. Odgovori konačno idu u Brisel. Slijedi čekanje na mišljenje Evropske Komisije i eventualnu dodjelu kandidatskog statusa koji nam dodjeljuje Evropsko Vijeće, koje čine šefovi država i vlada Unije.

Kada ćemo dobiti taj status zavisit će od toga koliko su odgovori koje smo dostavili zadovoljavajući, te da li će biti dodatnih pitanja iz Brisela za Sarajevo. Ako je suditi po zemljama susjedima čekanje na kandidatski status može trajati od 16 do 62 mjeseca, koliko je čekala Albanija.

Bez obzira kako smo odgovorili na Upitnik, najvažniji dokument u procjeni naše spremnosti za kandidatski status biće mišljenje Evropske komisije.

“AVIS će biti vrlo zanimljiv on će biti ogledalo Bosne i Hercegovine i moramo znati da Evropska komisija za razliku od nas ovaj proces ne prolazi prvi put. Prošla ga je sa mnogim drugim zemljama koje su imale jako mnogo izazova, ne možda ovih koje mi imamo, ali vrlo sličnog političkog i pravnog intenziteta”, ističe Lejle Ramić-Mesihović, direktorice Vanjskopolitičke inicijative.

Jedno od onih pitanja koja se sama nameću je mogu li nas i hoće li nas zemlje članice blokirati na putu prema EU.

“Prije svega upućena nam je jasna poruka, ne samo nama, nego svim kandidatima i potencijalnim kandidatima, da sve svoje bilateralne probleme riješe kod kuće. Dakle da u svojoj komunikaciji završe sve razgovore prije svega gdje je čija granica, koja država jeste koja nije. Evropska unija je jasno rekla da neće uvesti nikakav unutrašnji problem ili regionalni problem. Da bi se ti problemi riješili biće potrebno puno više volje i ona posebna riječ koja je za sad nepoznata u našem političkom jeziku, a to je kompromis”, ocjenjuje novinar Elvir Bucalo.

Pojedini ne vjeruju da je predaja Upitnika toliko značajna, ako se pogleda nedavno predstavljena Strategija za Zapadni Balkan, koja uopšte ne pominje Bosnu i Hercegovinu.

“To je predavanje Upitnika je onda samo jedna šarada, koja treba da prikrije stvarnu suštinu. Poručuju nam da nismo poželjni, a sa druge strane nam predaju Upitnik. Vi prosudite da li je to historijski dan ili je to karikatura od politike”, navodi Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose.

Onoliko koliko od Evropske Unije zavisi kada ćemo dobiti kandidatski status, toliko će zavisiti i od nas jer nam slijedi izborna i post-izborna kombinatorika ili blokada funkcionisanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.