Plakalo za N1: Složio bih se sa Junckerom i Inzkom

Vijesti 28. feb 201817:49 > 18:18
N1

Svakako da je današnji dan važan dan, ali ujedno i poruka da su svi segmenti u bh. društvu obavezni da se što jače okrenu borbi protiv kriminala i korupcije, kazao je za N1 generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH, Haris Plakalo.

Bosna i Hercegovina predala je odgovore na Upitnik Evropske komisije, a po odgovore je stigla Delegacija EU, koju je predvodio predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker.

Plakalo je istakao važnost današnjeg dana referirajući se na izjavu visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka.

“Zasigurno da je ovo što se danas dogodilo nešto što je najpozitivnije. Referirao bih se na Inzkovu izjavu koji je rekao da je ovo drugi najvažniji dan u procesu evropskih integracija za BiH, nakon liberalizacije viznog režima 2010. godine. Svakako da je današnji dan važan dan, ali ujedno i poruka da su svi segmenti u bh. društvu obavezni da se što jače okrenu borbi protiv kriminala i korupcije”, zaključio je gost Dana uživo.

Na pitanje voditelja da li je proces odgovaranja na Upitnik moga ići brže, Plakalo je ocijenio da je BiH svoj posao uradila u “optimalnom roku”, s obzirom na kompleksnu političku strukturu.

“Proces jeste moga ići brže, ali ako uzmemo kompleksnu strukturu u BiH možemo reći da je ovo optimalan rok. Složio bih se sa Junckerom koji je rekao da je bitan kvalitet odgovora, a ne kvantitet. Sada slijedi evaluacija odgovora od zvaničnog Briseal”, dodao je Plakalo.

Da li je predaja Upitnika prilika za prelazak iz ‘Daytonske’ u ‘Briselsku’ BiH?

“Vidio sam u Predsjedništvu BiH predstavnike svih nivoa vlasti, ministre iz oba entiteta i bilo mi je drago da vidim da su svi zajedno, kada je u pitanju ovaj važan dan za BiH. Ovo treba da bude pouka, ali i prilika da se svi zajedno svrstamo na taj evropski put”, poručio je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

Na kraju je zaključio da BiH nije crna rupa u procesu integracija u EU i da ovaj proces dobro funkcioniše, ukoliko se uzme u obzira složenost uređenja BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.