Katica: Mesić dobio pogrešnu informaciju

Vijesti 28. feb 201818:04 > 19:12
N1

Priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva biće dodijeljeno Stjepanu Mesiću, bivšem predsjedniku Hrvatske. Odlučilo je to većinom glasova Gradsko vijeće. Sam Mesić, koji je ranije poručio da neće prihvatiti ovo priznanje, danas kaže kako je možda najbolje dodjelu nagrade prolongirati, dok se situacija ne iskristalizuje.

Dodjela priznanja počasni građanin Grada Sarajeva nikada nije bila kontroverznija. Nakon informacija da će biti dodijeljena turskom piscu, nobelovcu Orhanu Pamuku, pojavilo se ime Stjepana Mesića. Iz nadležne komisije poručuju, Pamuk nikada nije bio kandidat.

“Orhana Pamuka je predložio ”Buybook”, on je bio u kombinaciji. Međutim, Komisija je na osnovu relevantnih podataka i na osnovu onoga što odluka definiše, utvrdila da on nema kompetencije da bi mogao biti predložen za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Stjepan Mesić je, to je moje mišljenje, dobio pogrešne informacije i vjerovatno zato djelovao tako kako je djelovao”, ocjenjuje Velija Katica, Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajevo.

Ime Orhana Pamuka u javnost je procurilo iz nadležne Komisije, kaže prvi čovjek Gradskog vijeća. Iznošenje prijedloga koji nisu konačni i potvrđeni u javnost, ističe, politizovalo je cijeli slučaj.

“Orhan Pamuk – to ime nije trebalo procuriti u javnost. I neka druga imena su bila za koja vi ne znate. Šta se dešava? Mi ćemo jednostavno morati promijeniti taj propis”, poručuje Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

A curenje imena mogućih kandidata u javnost, stvarnog dobitnika, Stjepana Mesića, kako kaže, stavilo je u nezgodnu poziciju. Tako je prvobitno odlučio da ne prihvati ovo priznanje. Danas kaže sve je ispolitizovano. I predlaže da se dodjela prolongira dok se situacija ne iskristališe.

“Sad mi je nezgodno s moje strane bilo šta preduzimati. Sad bih, ja mislim, najbolje bilo skupštini da to zbog komplikovanog slučaja jednostavno odgodi za sljedeću godinu, pa ćemo vidjeti”, kaže bivši hrvatski predsjednik.

Šteta je već nanesena, kažu pojedini vijećnici.

“Meni je drago bilo čuti predsjedavajućeg da će pokrenuti odgovornost za članove Komisije koja je učinila najveću štetu Gradu Sarajevu i nadam se da će već na idućem vijeću odgovorni za to snositi posljedice”, navodi Nihad Uk, vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva.

Nagrade Grada Sarajeva dodjeluju se istaknutim pojedincima i kolektivima, onima koji doprinose ukupnom unapređenju i razvoju grada Sarajeva. Tradicionalno se dodjeljuju na Dan grada, 6. aprila. Ovo priznanje dosada niko nije odbio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.