U Memorijalnom centru Potočari obilježen Dan nezavisnosti

Vijesti 01. mar 201812:21 > 12:23
Anadoliija

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija

Kao i prethodnih godina, vijence na kamen temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića njegov savjetnik Dževad Mahmutović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici, samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić izjavio je da je vrlo važno da se svi zajedno sjećamo Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da se od 1992. godine do danas nastoji negirati nezavisnost Bosne i Hercegovine.

“Od 1992. do 1995. godine bilo je to kroz agresiju na Bosnu i Hercegovini od naših susjeda s istoka i zapada. Mi smo se odbranili časnom borbom i naša armija je bila časna. Mi želimo zemlju jednakih prava za sve njene građane. Hiljade šehida i žrtava nas obavezuje da se moramo boriti za našu domovinu i da se ne smijemo umoriti. Pozivamo one koji misle da mogu podijeliti Bosnu i Hercegovinu da odustanu od tih ideja. Uvjereni smo da će Bosna i Hercegovina ići naprijed na evropskom putu. Čestitam svim građanima Dan nezavisnosti uvjeren da će ova zemlja postati zemlja ugodnog življenja za sve one koji je vole”, rekao je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

Alija Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, uputio je iz Memorijalnog centra Potočari čestitku građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Želim da pošaljemo poruku da se u svakom dijelu Bosne i Hercegovine obilježava Dan nezavisnosti. Vjerujemo u budućnost BiH koja će biti zemlja svih njenih građana. Samo takva će opstati. Postoje oni koji negiraju Bosnu i Hercegovinu, ali doći će vrijeme da će oni biti poraženi. Mislili su neki da puškom mogu spriječiti njeno postojanje, ali nisu uspjeli, i sada su osuđenici na zatvorske kazne, pa između ostalog i za genocid. Negatore Bosne i Hercegovine će pregaziti vrijeme”, rekao je Tabaković.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Bratuncu polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Veljaci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.