SDP: Revolt boraca opravdan

Vijesti 01. mar 201813:19 > 13:21
N1

Socijaldemokratska partija BiH podržava opravdane zahtjeve boraca za bezuslovnu i hitnu objavu registra boraca sa podacima na osnovu kojih će se znati kako je stečen taj status, kao i zahtjev da se okonča finansiranje ogromnog broja boračkih udruženja iz budžeta, a od čega je mali broj boraca imao koristi, saopćeno je iz SDP-a.

“Podržavamo i zahtjev da se borcima bez zaposlenja ili drugog vida primanja osigura adekvatna mjesečna naknada u skladu sa objektivnim mogućnostima i prema dužini ratnog staža.

SDP ne podržava blokadu saobraćajnica kao sredstvo borbe, ali smatramo da je revolt boraca opravdan zbog ignorantskog odnosa vlasti prema boračkim zahtjevima i višemjesečnim protestima.

Vladajuće nacionalne stranke SDA i HDZ su godinama dodavali ratne zasluge svojim članovima ili pristalicama. Dopisivanje na spisak zaslužnih je nerijetko i način kupovine političke naklonosti na štetu istinskih boraca. Teško je i pretpostaviti koliko novca odlazi na različite privilegije, dodatke ili jednokratne vidove pomoći koje rijetko dolaze tamo gdje su najpotrebnije – najugroženijim boračkim porodicama.

Zato pozivamo Vladu Federacije BiH da hitno pristupi objavi kompletnog boračkog registra i da obustavi neefikasno rasipničko finansiranje boračkih organizacija, te da izvrši temeljitu analizu objektivnih mogućnosti dodjele boračkih dodataka demobilisanim borcima, koji nemaju drugog vida materijalnih primanja.

SDP BiH neće borcima davati nerealna obećanja, a jasno je da većina boraca koji protestuju razumiju stanje u društvu i da očekuju minimum zahvalnosti koju zaslužuju. Izbacivanjem onih koji nezasluženo uživaju privilegije i smanjenjem rastrošnosti boračkih organizacija, stvorit će se preduslovi za kvalitetniju materijalnu podršku boračkoj populaciji”, stoji u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.