Čavić o Danu nezavisnosti BiH: Slave nešto što ne postoji

Vijesti 01. mar 201817:38 > 17:48
N1

Treći dan Aleksandar Gluvić stoji ispred konzulata Slovenije u Banjaluci. Ćuti, a poruke šalje na tabli.

Danas su ispisana imena 10 osoba koji su napustili BiH. 10 imena simboličan je odgovor entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku koji je u nevjerici početkom godine govorio o iseljavanju, tražeći da mu se dovede 10 onih koji žele da odu.

Kako mladić na pitanja odgovara tišinom, objašnjavaju nam to oni koji stoje pored. I žele da odu.

Adnan Kolaković, Bihać: “Idem za boljim sutra”.
N1:Nema posla u Bihaću?
“Ima, ali ne za svih nas.”
N1: Slavite li današnji praznik?
“Ne. Kome, koji praznik? Mi ovo zbog naše famlije, ne iz bijesa, koji praznik, koje države. Države koja nam je uzela sve, šta nam je dala, dala nam da stojimo ovdje, da iz Bihaća dolazimo ovdje stojimo na -12, -15 ko psi, idemo mi radi naših familija, ne iz bijesa.”

Danijel, Derventa: “Bolji standard života i veće plate”.
N1: Zar u Derventi nema posla?
“Ima, al su male plate.”

Igor, Derventa: “Iz Dervente sam, šta ću ovdje nemam nikakve perspektive, da radim za 400 KM.”
N1: Dakle mladi traže više?
“Pa, šta ću ovdje za 400 maraka, ne mogu ništa osnovati.”

Mladić koji ćuti, prethodnih dana nosio je tablu sa natpisom “Samo da se ne puca”.

A upravo pucanj asocijacija je srpskih političara na 1. mart. Ističe to godinama unazad većina, a i danas – predsjednik RS Milorad Dodik. Ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, Nikole Gardovića i preglasavanja srpskog naroda te 1992.godine, uvod je u rat, te zbog toga, kažu i poslanici NSRS 1. mart ne može biti državni praznik svih.

“Oni slave nešto što ne postoji. RBIH ne postoji pogotovo od Dejtonskog mirovnog sporazuma po kojem je njena definicija jasno određena. Nakon Dejtona BiH ima novi kontinuitet u koji su unešena dva posebna teritorijalno – administrativna faktora RS i FBIH. Ne znam što bi neko slavio praznik nepostojeće države. Mogli bi onda da slavimo i praznik Rimskog carstva koje ne postoji 2000 godina”, izjavio je Dragan Čavić, poslanik NDP-a.

Oba politička bloka u RS negiraju 1. mart. Nametanje volje bilo kome, uništiće BiH, poručuju. U SNSD kažu kompromis za državni praznik je 21. novembar, dan potpisivanja Dejtonskkog sporazuma.

“Dejtonska BiH, ona u kojoj mi živimo nema, nikakve zajedničke praznike, to je nadležnost entiteta. Sve drugo je obilježavaje nečega što ima kontinitet isključivo sa politikom Alije Izetbegovića, njegovim ljiljanima”, ocijenio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Poslanici koalicije Domovina bojkotovali su današnje zasjedanje NSRS, zbog praznika kojeg smatraju prazniikom cijele BIH.

Nije radila ni kancelarija američke ambasade, ali britanske jeste. Baš kao i konzulat Slovenije i Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.