Dan nezavisnosti bez političkog jedinstva

Vijesti 01. mar 201818:13 > 19:08
N1

Učiti mlade da vole Bosnu i Hercegovinu , poruka je člana državnog Predsjedništva Bakira Izetbegovića povodom dana nezavisnosti.

Obaveza za unapređivanjem zemlje ja, ističe, na svima. 26 godina nakon proglašenja nezavisnosti Izetbegović lijek za mnoge probleme u BiH vidi u novoj strategiji EU za Balkan.

“Sve ono u čemu smo bili nedovoljno odlučni, sami sebe ćemo morati prisiliti da uradimo, kada je u pitanju ekonomija , vladavina prava, borba protiv korupcije prestanak inflamatorne retorike u BiH koja nanovo zamuti viziju i vizuru BiH sve su to obaveze BiH, i mi ćemo ući u jednu stazu, koja je jedna uzbrdica teška faktički”, izjavio je Izetbegović.

Prvi mart jedan je od najznačajnijih datuma u historiji BiH ističe predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Građani ove zemlje tada su, kaže, umjesto hegemonističkih ideja, izabrali put nezavisnosti, suverenosti i cjelovitosti zemlje. Danas je zemlja na evropskom putu i to je najvažnije dodaje Zvizdić.

“Jasno suočavamo se sa brojnim problemima koje uglavnom uzrokuju oni koji su oboljeli od bosnofobije, koji nemaju proevropsku i probosansku orjentaciju”, kazao je Zvizdić.

Pozitivan odgovor na pitanje : Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH, Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?, 1992. godine dalo je 99,4 posto glasača. Na referendum o nezavisnosti izašlo je 64,3 posto građana BiH.

“To je dan kada su građani BiH rekli ne velikodržavnim projektima na teritoriji BiH”, ocijeno je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće PD PSBiH.

Dan nakon referenduma osvanule su prve barikade koje su zemlju uvele u rat. 26 godina kasnije nezavisnost u BiH i dalje se obilježava u samo jednom njenom dijelu. Je li današnja BiH ono što su građani tada tražili?

“Prije 26 godina građani su vrlo precizno rekli kakvu BiH žele. Danas 26. godina kasnije na političkoj sceni je potpuno drugačija situacija. Imamo one koji se lažno predstavljaju za nosioce evropskih vrijednosti i koji ulažu izuzetan napor da državu do kraja podijele na etničkom principu”, kazao je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Prvi mart opominje i obavezuje poruka je roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

“Da se mladi bar buduće generacije urazume, da ne dozvole da se zlo koje se dogodilo 90-tih godina nikad ponovi i da mladi prihvate prvi mart Dan nezavisnosti kao jedan jedinstven praznik, da je to ipak praznik za cijelu BiH“, rekao je njihov predstavnik Fikret Grabovica.

Ipak, političkog jedinstva u pogledu odnosa prema ovom datumu i njegovom značaju i dalje nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.