Lekcija patriotizma vojnika Zorana Pranjića iz Tuzle

Vijesti 01. mar 201818:30 > 18:43
BiH.ba

BIH.ba portal nedavno je nagradio nekoliko navijača koji su ustali u sred noći kako bi gledali utakmice reprezentacije BiH. Jedna od nagrada otišla je u Tuzlu, navijaču Zoranu Pranjiću.

Zoranu je na poklon stigao navijački šal sa natpisom „Jedna si jedina“, a niko nije ni slutio kako ovaj pripadnik Oružanih snaga BiH na svojoj ruci ima istetovirane upravo ove iste riječi uz koje je upisan 13.10.2013. – datum plasmana Zmajeva na Svjetsko prvenstvo, javlja portal BiH.ba.

Katolička krunica sa natpisom “Jedna si jedina”

Pranjić, inače katolik, u svom vlasništvu ima i katoličku krunicu na kojoj piše „Jedna si jedina“ uz opet upisan datum plasmana BiH na Svjetsko prvenstvo, njegovo ime, naziv BHF…

Cijeli život sam sa pokojnim ocem Ivom pratio utakmice svih reprezentacija BiH koje su u našem domu bile poput državnog praznika. Utakmice nogometne reprezentacije uvijek su bile nešto posebno. Sa posebnim ponosom pamtim početke reprezentacije BiH kada su igrali Katana, Konjić, Glavaš, Dedić… Mom pokojnom ocu je jedna od najvećih želja bila da doživi naš plasman na veliko takmičenje, ali nažalost preminuo je 2009. godine i to nije doživio”, priča za BIH.ba Zoran Pranjić i objašnjava otkud tetovaža na njegovoj ruci.

Žao mi je što moj otac nije doživio plasman BiH na veliko takmičenje

‘Koliko sam bio sretan zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo, toliko sam bio tužan što moj otac to nije doživio. Želio sam da to na neki način ovjekovječim i na mojoj lijevoj ruci, onoj bliže srcu, sam istetovirao datum našeg plasmana i naziv naše prve himne „Jedna si jedina“. Nakon toga od prijatelja iz Stoca dobio sam i katoličku krunicu sa istim datumom i tekstom. Uspomena je to i na naša tri navijača koja su poginula na povratku iz Litvanije”, govori Zoran.

U svom tuzlanskom domu sa šalom koji je dobio u nagradnoj igri BIH.ba portala

Ne krije kako ga je reprezentacija BiH znala baciti i u depresiju, ali mu napraviti i probleme na poslu.

Tog 13. oktobra 2013. godine bio je najveći islamski praznik Bajram i ja sam kao katolik taj dan trebao stražariti u OS BiH jer su moje kolege muslimani bili slobodni. Jedva sam uvjerio svoje šefove da me puste da gledam utakmicu. Srećom znali su koliko volim utakmice reprezentacije i pustili me, a sve ostalo postala je legenda.

Pranjić od 1995. godine piše rezultate svih utakmica reprezentacije BiH, a kompletnu priču čitajte na portalu BiH.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.