Šta sve sadrže odgovori na Upitnik EK – niko ne zna

Vijesti 01. mar 201820:03 > 20:13
N1

Odgovori na Upitnik Evropske komsije su ugledali svjetlo dana. Direkcija za evropske integracije je na svojoj web stranici objavila odgovore koji će jednom kad bude izrađeno mišljenje Evropske Komsije biti ogledalo Bosne i Hercegovine prvi put u modernoj historiji. Ipak za Evropu je ovo samo tehničko pitanje.

“Upitnik je tehničko sredstvo. I odgovori na Upitnik su samo tehničko sredstvo za donošenje odluka i za razumijevanje situacije na terenu, to nije neki politički alat”, kazala je Lejla Ramić – Mesihović, direktorica VPI BiH.

Odgovori koje su vlasti Bosne i Hercegovine dale su većinom birokratski, osim onih koji se vežu uz popis stanovništva. Kao što se dugo spekuliralo u javnosti u Brisel su otišla dva odgovora, sa različitim ciframa uz izdvojeno mišljenje RS-a.

U RS-u živi po jednim podacima 171 hiljada, a po drugim 148 hiljada Bošnjaka. Srba je tako po jednoj statistici 1 milion, dok je po drugoj 970 hiljada. A i Hrvata je po jednoj 29 hiljada, a po drugoj 26,5 hiljada. )))

Građani su pak bili mnogo direktniji i konkretniji u svojim odgovorima. Pa tako, na pitanje Mogu li se sva fizička i pravna lica izraziti, mirno okupiti i uspostaviti, pridružiti i učestvovati u neformalnim i / ili registriranim organizacijama, između ostalog, Kažu :

Koji je osnovni/obavezni dio nastavnog lana i programa u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju?

 Materinji jezik.
 Vjera i religija.
 Održavanje časova.
 Osnovna je historija i ko je počeo rat, svako selo ima svoj nastavni program i udžbenike

U kojem obimu i kako korupcija utiče na poslovno okruženje?

 U najvećem broju slučajeva u BiH je sve korumpirano!!!
 Ne možeš otići u wc ako nemaš “vezu”.
 Baš onako divno.
 Uhhhh… mnogo utječe na poslovno okruženje…
 Korupcija je zakon u BiH.
 100% glavna privredna grana u BiH je korupcija.

Zastupnici u državnom parlamentu su se žalili jer nisu vidjeli ove odgovore, niti su mogli iznijeti mišljenje o njima. Kada je u pitanju nastavak integracija nadaju se će to ipak biti usaglašeni odgovori i stavovi.

“Ni Parlament ni komisija za Evropske integracije ne znaju, nemaju informaciju šta je sve sadržaj odgovora pa samim tim nema ni javnost“, smatra Saša Magazinović, zastupnik u PD PSBiH.

“Ako smo mogli na 3200 pitanja uz pomoć mehanizma koordinacije odgovoriti i poslati ih u Brisel ne vidim zašto ni sve ostalo ne bismo mogli riještiti”, rekla je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a.

A, zašto Bosna i Hercegovina nije već članica Evropske Unije objašnjenja su različita, a bivši prvi čovjek Vijeća ministara ima svoje objašnjenje.

“Katastrofalna prelomna tačka je bio pad Aprilskog paketa. Jer, danas bi mi bili članica Evropske Unije pa čak i sa ovakvim vlastima. Imao je tzv. ‘Evropsku klauzulu’ jer je u Ustavu pisao član koji kaže: Sve ono što je na putu ka EU je u direktnoj ingerenciji PSBiH”, ocjena je Zlatka Lagumdžije, bivši predsjedavajući Vijeća ministara.

Vlasti se nadaju da će konačni rezultat ove faze inetgracija biti dobijanje kandidatskog statusa. Kada će to biti – zavisi isključivo od BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.