Crnadak: Intenzivirati saradnju sa Iranom

Vijesti 02. mar 201812:07 > 12:12
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH na press konferenciji izjavio je da je BiH spremna da pojača trgovinsku razmjenu sa Islamskom republikom Iran.

Posjeta je dogovorena prije dvije godine, naglasio je Crnadak, a sa iranskim ministrom vanjkih poslova Mohammedom Zarifom razgovarao je i o situaciji u regionu.

“Mi smo imali dobre odnose sa Iranom u Jugoslaviji. Ovom posjetom se potvrđuje da se zadržava dobra dinamika političkih razgovora između BiH i Irana. BiH ima interes da se saradnja intenzivira u brojnim oblastima. Nakon 10 godina ponovo se aktiviraju bilateralne konsultacije o odonsima naših regiona”, kazao je Crnadak.

Iskazana je podrška održavanju Poslovnog foruma u Sarajevu, a ministri su razgovarali o pitanju viznog režima između BiH i Irana, te direktnog platnog prometa.

“Razmatrana je mogućnost liberalizacije viznog režima, uvođenja mogućnosti za grupne posjete BiH”, naveo je Crnadak.

Također, ministri su razgovarali o borbi protiv terorizma, te je istaknuto da nasilje nije svojstveno niti islamu niti kršćanstvu.

N1

Iranski ministar Zarif je izrazio zadovoljstvo što nakon 25 godina ponovo boravi u Sarajevu, te je kazao da mu je drago što u gradu i državi vlada mir i stabilnost.

“Želim saradnju i prijateljstvo sa svima u BiH. Velike su mogućnosti prisutne za razvoj odnosa dvije zemlje. Bit ćemo svjedoci razvoja ekonomskih odnosa dvije države”, naveo je.

Istaknuo je spremnost Irana da pomogne da se riješe problemi viza između BiH i njegove zemlje, a istakao je kako iza iranskog i bh. naroda postoji cijela historija dobrih odnosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.