Bukvarević demobilisanim borcima: Evo mene u Tuzli, čekam

Vijesti 02. mar 201815:08 > 15:16
N1

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević nalazi se u Tuzli gdje čeka da predstavnici demobilisanih boraca dođu na razgovore.

“Želim javnost da upoznam sljedeće, u proteklih 48 sati u Federalnom ministarstvu je uspostavljeno stalno dežurstvo i razgovori sa predstavnicima boračkih udruženja. U toku jučerašnjeg dana u cjelokupnim dnevnim razgovorima razmatrali smo novonastalu situaciju. Pozvali smo više puta sve predstavnike boračkih udruženja da dođu u sjedište Ministarstva i razgovaramo”, kazao je Bukvarević, javlja reporterka N1 iz Tuzle.

“Oni su više puta to odbili i kazali da neko od nas treba da dođe u Tuzlu. Evo mene u Tuzli u sjedištvu Federalnog ministarstva za pitanja boraca. Uredno smo u 11 sati dogovorili da će oni u 14 sati biti ovdje sa svojom delegacijom. Čekamo ih i čekat ćemo ih sve dok ne odluče hoće li doći na razgovor”, naveo je on.

Kako je kazao, u proteklom periodu pet puta je lično odlazio u kamp ispred zgrade Vlade FBiH.

“Pozivamo ih da dođu u institucije FBiH, ovdje u Tuzli, da odrede svoje delegate i da potpuno jasno razgovaramo o njihovim zahtjevima. Želimo da ih na licu mjesta uvjerimo da je registar borac sa područja TK uspostavljen”, kazao je Bukvarević.

Demobilisani borci i dalje insistiraju na tri zahtjeva vezana za borački dodatak, uvid u registar boraca, te prestanak finansiranja iz budžeta oko 1.600 raznih boračkih udruženja.

Jutros je vanredno zasjedala Vlada TK i saopćeno je da nijedan zahtjev bivših boraca nije usmjeren prema kantonalnim vlastima.

S tim u vezi, Vlada TK uputila je poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru Bukvareviću da u što kraćem roku posjete demobilisane borce na petlji Šićki Brod, razgovaraju s njima i objasne im realne mogućnosti za njihovo ispunjenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.