Udruženje poslodavaca FBiH traži od MUP-a deblokadu puteva

Vijesti 02. mar 201818:00 > 18:02
N1

Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ traži od ministara unutrašnjih poslova i policijskih komesara policijskih uprava u FBiH da spriječe da pojedinci i grupe blokiraju javne saobraćajnice, te da omoguće građanima nesmetano obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Iz Udruženja traže da bude omogućen rad uslužnim preduzećima i odvijanje proizvodnih procesa u kompanijama bez zastoja izazvanih sve češćim blokadama saobraćajnica nezadovoljnih grupa građana koje tako pokušavaju da ostvare prava.

U Udruženju smatraju da posao policije ne može biti samo pisanje kazni za saobraćajne prekršaje, nego su dužni da obezbijede i sigurno i nesmetano odvijanje saobraćaja za sve učesnike.

Demobilisani borci koji širom Federacije BiH protestuju već tri dana i dalje insistiraju na zahtjevima u vezi sa boračkim dodatakom, uvid u registar boraca, te prestanak finansiranja iz budžeta oko 1.600 raznih boračkih udruženja.

Demobilisani borci, koji već treći dan drže u blokadi saobraćajnu petlju Šićki Brod kod Tuzle, nisu prihvatili da njihovih pet predstavnika razgovara sa federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem, koji je stigao u Tuzlu.

Borci tvrde da ne žele susret sa resornim ministrom sve dok im ne obeća da će Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH biti u parlamentarnoj proceduri u ponedjeljak, 5. marta, a ne za 20 do 30 dana kako je juče saopštila federalna Vlade, nakon vanredne sjednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.