RS dala milione za lobiranje: Jedni vide efekte, a drugi ne

Vijesti 03. mar 201818:10 > 19:15
N1

Za osam lobističkih kuća u Americi, 18 miliona dolara u posljednjoj deceniji, potrošila je Republika Srpska, podaci su američkog Ministarstva pravosuđa, koje su u Narodnoj skupštini RS tokom sedmice iznijeli opozicioni poslanici.

Da li su sredstva trošena transparentno, jesu li postignuti efekti? Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je pod sankcijama SAD-a, na takozvanoj “crnoj listi”, kaže da je efektima zadovoljan.

Američka kompanija Capitol Links LLC iz Washingtona koja ima kancelarije u Bruxellesu, Londonu, Dublinu i drugim svjetskim metropolama jedna je od lobističkih kuća koja se našla na platnom spisku Vlade RS. Pokazuju to podaci američkog ministartva pravde, koje je poslanicima NSRS predstavio Dragan Čavić. Kao plaćeni lobista u Kongresu pominju se Gregory Minjak, a u Evropi Michael Arn.

Osam loističkih kuća u SAD-u i jedna u Briselu, prema procjenama Dragana Čavića koštale su i do 30 miliona dolara. Među njima navodi i Myrmidon.

Na čelu nje je jedan Amerikanac ukrajinskog porijekla, koji ima kancelariju u New Yorku i Kijevu, inače je bio konsultant za obojenu revoluciju u Ukrajini. U ugovoru koji ima da radi za afirmaciju RS (uključujući Željku Cvijanović i Milorada Dodik), od 2012. godine ih plaćaju, rezulata te politike je da je predsjednik RS stavljen na crnu listu“, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

A o efektima lobiranja Milorad Dodik kaže da je zadovoljan.

Ipak objašnjava da je u momentu snažnog američkog prisustva, Republika Srpska iznenada i neočekivano zaustaviila prenos nadležnosti.

“I da je zaustavljeno rigidno ponašanje visokih predstavnika, i smatramo da je dio doprinosa i lobista za to značajan. Vi niste očekivali (ovakav odgovor). Vi očekujete da ja kažem kako sam dobio sankcije, iako lobiram?“, pitao je Dodik.

N1: Ništa ja ne očekujem, ja pitam?

Dodik nastavlja: “Odlično, samo i ja s tobom polemišem.”

A polemika se vodila u skupštini dva dana. Nakon rasprave ministar Klokić pred samo dva od devet članova nadležnog odbora odgovarao je na pitanja.

Gdje je išao novac, u kom iznosu, za kakve namjene? Imajući u vidu da je ministar saopštio da su to sredstva koja su se trošila na razne konsultantne od 2007. do 2017. godine na pomociju politika Republike Srpske. Ja lično ne vidim nikakve efekte“, kazao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Nakon sastanka sa opozicionim dvojcem Govedarica -Borenović, ministar Zlatan Klokić nije želio stati pred kamere. No, to je učinio dan ranije u skupštini, obrazlažući da je sve rađeno u skladu sa zakonom i uz saglasnost Vlade, jer kako je istakao “Sjedinjene američke države nisu mjesto gdje se može prati novac”.

Postoji jasna stavka u budžetu rashodi za finansiranje rada predstavništava RS u inostrranstvu, koji za ovu godini iznose 4.5 miliona KM. Vlada odlukom raspoređuje sredstva i može je u toku godine mijenjati“, rekao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnos i regionalnu saradnju RS.

Ništa nije sporno u radu predstavništava RS, kaže ministar, ali je sporan rad DKP mreže BIH, kaže predsjednik.

Milorad Dodik i danas proziva nadležne i ambasadora BIH u Rusiji Mustafu Mujezinovića zbog ove fotografije.

“To je zastava iz rata, neprimjerena je i vrijeđa jedan dio države, kaže ministar vanjskih poslova BiH. Malo vjerovatnim, ipak smatra Igor Crnadak da će doći do smjene ambasadora u Moskvi, jer je za tu inicijativu srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića, potreban konsenzus u instituciji kolektivnog šefa države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.