Izetbegović pohvalio rad policije tokom protesta boraca

AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije danas je, kao uvodničar, govorio na redovnoj seciji Asocijacije nezavisnih intelektualara "Krug 99" govorio o temi "Procesi EU integracija jačaju suverenitet demokratske BiH".

On je kratko prokomentarisao i proteste demobilisanih boraca zbog kojih su proteklih dana bile blokirane neke od najvažnijih saobraćajnica u Federaciji Bosne i Hercegovine

Izetbegović je pohvalio rad policije koja je pružala sigurnost na protestima i potvrdio da demobilisani borci moraju biti zbrinuti od strane države, te da Federacija BiH izdvaja velika sredstva za boračku populaciju.

On je poručio da je Bosna i Hercegovina ponovo na historijskom i političkom raskršću i da EU čeka njen odgovor.

Federacija BiH izdvaja skoro triput više sredstava za skrb borcima od entiteta Republika Srpska. To ima svoje granice. Ima momenata kada privreda ne može više da nosi. Mi smo iza rata godišnje 670 miliona KM, odnosno skoro dva miliona dnevno izdvajali u te svrhe. To je na granici podnošljivog. Od završetka rata smo izdvojili 11 milijardi KM u te svrhe. Ako nastavimo da opterećujemo ovim segmentom budžete i privredu, počeće da pate penzioni i drugi fondovi. Preko toga se ne može ići”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da će država BiH zbrinuti bivše borce i da se oni koji su tokom rata branili zemlju ne smiju naći u beznadežnoj situaciji.

“Demobilisani borci koji ostanu bez zdravlja ili uđu u godine kada sebi ne mogu da privređuju, moraju biti zbrinuti od države. Moraju dobiti minimalnu penziju ili drugi vid pomoći, ali se ne smiju naći u beznadežnoj situaciji. To će država i uraditi”, kazao je Izetbegović osvrnuvši se na protest bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Tuzlanskog kantona, Zvornika i drugih općina, koji zahtijevaju usvajanje jedinstvenog boračkog registra i boračke dodatke, te ukidanje finansiranja iz budžeta preko 1.600 boračkih organizacija.

Podsjećamo, borci su protestvovali i jučer, ali je nakon intervencije pripadnika MUP-a ZDK, spriječena blokada magistralnog puta M17.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.