Šta BiH očekuje – evropski put ili zastoj?

Vijesti 04. mar 201817:15 > 19:05
N1

Policijske snage morale su djelovati, jer je bilo riječ o protuzakonitom okupljanju razvojačenih branitelja i zaustavljanju redovitog života u Federaciji BiH, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dodao je kako država ipak mora zbrinuti sve razvojačene branitelje. Zemlja je ponovo na političkom i povjesnom raskrižju, ali ne smije dozvoliti ponovni zastoj poručio je Izetbegović. Procesi europskih integracija su ključni za dugoročnu stabilnost i izgradnju BiH, poručeno je imeđu ostalog sa okruglog stola Kruga 99.

Nedostatak unutarnje kohezije, jedinstvo, vizija i hrabrost nedostaju bh. političarima, poručuje Bakir Izetbegović. Kao šansu za rješenje skoro svih problema unutar zemlje, ali i sa susjedima, vidi u novoj strategiji EU i uz novi pojačan angažman međunarodne zajednice. Za evropski put BiH ipak, tvrdi, postoji nacionalni konsenzus.

To se dokazalo kroz prihvatanje ranije reformske agende prije dvije godine i kroz prisustvo političkih lidera predaji dovršenog upitnika predsjedniku Junckeru. Svi bitni akteri su se okupili tog dana u Sarajevu“, rekao je Bakir Izetbegović.

Da je BiH napravila značajan korak na evropskom putu ističe i Dragan Čović. Dalje, kaže, ipak nećemo moći bez izmenjenog izbornog zakona.

Postoji realna šansa da 2025. godine budemo punopravna članica Evropske unije. Do nas je i budimo sigurni da je isključivo do nas. U ovom trenutku su izmjene izbornog zakona pitanje svih pitanja“, izjavio je Dragan Čović.

Kamo sreće da je predajom odgovora na upitnik podvučena crta pod ružnu prošlost i sadašnjost BiH, kaže prof. Slavo Kukić. Navodni historijski dan je prošao, a stara etnonacionalistička priča vozi dalje, dodaje.

Zbog izjava M. Dodika kako su Srbija i RS na dobrom putu i kako trebaju slijediti kineski scenarij i dalje zaoštravanje u vezi s izbornim zakonom, iako mislim da je pitanje svih pitanja činjenica da imamo demografski egzodus da nam zemlja ostaje sve praznija i to zbog činjenice da mladi ljudi ne mogu ovdje ostvariti pretpostavke za život zbog te koruptivne, kriminalne, etnonacionalističke političke filozofije“, smatra Slavo Kukić.

Izborni zakon jedna je od dvije Čovićeve mantre, kaže Izetbegović i dodaje da kada je riječ o izboru članova Predsjedništva neće napraviti nijedan korak u odmicanju od presude evropskog suda za ljudska prava. Osvrnuo se i na posljednja dešavanja u SDA.

Unutarstranački problemi ih, kaže, nisu iznenadili, samo se čekao trenutak za rješenja, a nakon donošenja važnih zakona za BiH i Federaciju.

Mora se znati za piramidu, način donošenja odluka, neće rukovodstvo SDA pregovarati s Mirsadom Kukićem hoćemo li glasati o akcizi ili ne, budžetima ili slično Ubuduće će ta struktura da radi onako kako treba“, kazao je Izetbegović.

Da će posljedice unutarstranačkih problema koji su eskalirali u Tuzli, stranka osjetiti na sljedećim parlamentarnim izborima, već sad je izvjesno, kaže prof. Kukić.

Iako ja ne dijelim uvjerenja onih koji tvrde kako bi mogla biti desetkovana, to da bi mogla biti prepolovljenja da, ali to da će i dalje 150 tisuća glasova osigurati hodže i imami i u to sam poprilično siguran“, mišljenja je Kukić.

SDA će odluku o svom kandidatu za člana Predsjedništva donijeti na osnovu mišljenja s terena. Nekoliko imena je u opciji, a Denis Zvizdić ima velike šanse s obzirom na poziciju koju obnaša, potvrdio je danas lider SDA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.