Potpisan memorandum o saradnji između BiH i Gruzije

Vijesti 05. mar 201813:49 > 13:51
N1

Danas su u Sarajevu ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i njegov gruzijski kolega Mihailom Janelidzeom potpisali memorandum o saradnji dva ministarstva.

Crnadak je nakon potpisivanja memoranduma kazao kako je ovaj čin “potvrda dobrih odnisa” između BiH i Gruzije.

“Konstatovano je da nema pitanja koja opterećuju odnose. U posljednje vrijeme intenziviran je odnos dviju država, što je rezultiralo potpisivanjem memoranduma. Dogovoreno da se intenzivira saradnja u približavanju EU, ali i da se poboljša ekonomska razmjena, koja je do sad jako skromna. Razgovarano je o odnosima u našoj i regiji Kavkaza. Konstatovano je da su situacije u dva regiona slične, i da oba regiona traže stabilnost”, istakao je Crnadak.

Janelidze je dodao kako su obje zemlje “prošle mnogo iskušenja u devedesetim” i međusobno snažno podržavamo integritet naših država.

N1

“Izražavam podršku na evropskom putu, i drago mi je zbog vašeg uspjeha. Zahvaljujem na nesebičnom dijeljenju vaših iskustava na evropskom putu, jer i naš konačni cilj je članstvo u EU. Vjerujemo da postoji veliki potencijal u povećanju obima ekonomske razmjene, i na tome ćemo raditi u budućnosti. Naročito vidimo potencijal u turizmu i pozdravljamo ukidanje viza između naše dvije zemlje. Nadamo se da će mnogo turista iz BiH posjetiti našu zemlju. Takođe, vidimo veliki potencijal u industrijskoj saradnji, kao i u poljoprivredi”, poručio je ministar inostranih poslova Gruzije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.