Bukvarević za N1: Mi sutra možemo objaviti registar boraca

Vijesti 05. mar 201816:55 > 16:55
N1

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida, za N1 je izjavio da jedinstveni registar boraca nije teško uraditi, te da je njegovo ministarstvo spremno da to uradi čim dobije zakonodavni okvir.

“Registar nije teško objaviti, mi smo spremni – kada zakonodavac pripiše našu obavezu. Trenutno, mi imamo obavezu da ga ispostavimo. Registar korisnika je završen – stavljen je institucijama na raspolaganje. Kada zakonodavac kaže da ga javno objavimo, kada Agencija za zaštitu ličnih podataka odobri – mi ga sutra možemo objaviti. Nema razloga da to ne uradimo, osim zakonskih prepreka”, naveo je Bukvarević u ragovoru za N1.

On je u razgovoru sa Đenanom Kaminić istaknuo da je boračka invalidska zaštita podijeljena nadležnost između FBiH i kantona, a danas je u Mostaru prezentovao sve ono što je Federalno ministarstvo uradilo do sada.

“Razmijenili smo podatke, usaglasili dalji način rada kako bismo poboljšali status”, naveo je.

Bukvarević je istakao da na nivou FBiH postoji blizu 226.000 korisnika nekih od boračkih prava, te je pojasnio zbog čega se koristi broj od 576.000.

“To je broj podijeljenih certifikata za učešće u OSBiH, od jednog mjeseca do četiri godine. Federalno ministarstvo odbrane svojevremeno je utvrdilo spiskove, a Agencija za privatizaciju je predala 576.000. Radi se o tome da pripadnike OSBiH sačivnjavaju pored pripadnika Armije BiH i MUP-a BiH, HVO i MUP-a HVO i pripadnici u namjenskoj vojnoj industriji, doktori, medicinsko osoblje, a prilično je širok spisak pratećih jedinica”.

On je naveo da je za ostvarivanje boračkih prava potrebno 12 mjeseci.

“Sa federalnog nivoa, neko koristi 126.000 po kantonima još 100.000. to je 226.000 koji ostvaruju neka od prava – ostali ne”.

Što se tiče velikog broja boračkih udruženja, njih 1.600 – Bukvarević je kazao da tri čovjeka mogu osnovati udruženje – a ne moraju ni biti borci.

“Ministarstvo pravde nam je dalo podatke, općinska, kantonalna, federalna, svako od njih je registrovan za sebe. Smatramo da je rješenje donošenje zakona o boračkim organizacijama – koje će definisati sve to. Da vidimo koliko je udruženja potrebno borcima, s naše strane – to je jedno”, naveo je Bukvarević.

O protestima boraca i ko stoji iza njih nije želio da govori, ali je poručio:

“Pozivamo borce da se organizuju i dođu u institucije, da tako rješavamo pitanja. Građani od boraca nisu zaslužili da im blokiraju ceste. Sve što je na federalnom nivou – tu smo. Treba da se donese zakon o boračkim udruženjima – da se zna ko ih predstavlja i slaže prioritete”, naveo je Bukvarević.

Istaknuo je da očekujue podršku za taj zakon, nakon čega bi ga uputili u proceduru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.