Uoči trilaterale u Mostaru: Ko će zastupati čije interese

Vijesti 05. mar 201817:49 > 19:13
N1

Poznavaoci plitičkih prilika u regionu smatraju da trilaterala može biti šansa da se unaprijede odnosi, ali će to iziskivati drugačiju postavku odnosa.

“Da se ne lažemo Srbija i Hrvatska su važni akteri i u dobrim i u lošim stvarima, a pogotovo u lošim iz devedestih, koji danas imaju posljedice. Neke se stvari bez dobre volje, razumijevanja i promjena politika u Zagrebu i Beogradu ne mogu riješiti na nivou Sarajeva ili na nivou Sarajeva i Mostara”, kazao je Dušan Janjić, politički analitičar.

Slično se razmišlja i u Sarajevu, iako se ne očekuju konkretniji rezultati od razgovora koje će voditi predstavnici triju država. Pitaju se ko će čije interese sutra zastupati?

“Imate dva predstavnika Srbije, dva predstavnika Hrvatske i jednog predstavnika Bošnjaka, ne ni Bosne i Hercegovine. Tako da je nažalost nivo na kojem se razgovara daleko od onog koji bi omogućio da se iskoristi da se neke stvari zaista pomjere sa mrtve tačke”, ocijenio je Adnan Huskić, politički analitičar.

Patroniziranje Bosne i Hercegovine i njenih građana ne bi trebala biti ideja vodilja u susretima na trilateralnoj razini. Neki misle da bi to bila katastrofa.

“U stvarnom životu u ovom susretu uvijek prijeti opasnost da se Hrvatska i Srbija ne pojavljuju kao dva susjeda i ravnopravna čimbenika u tom tročlanskom sastanku nego kao patroni etničkih segmenata u Bosni i Hercegovini. Dakle Hrvatska kao patron Hrvata, Srbija kao patron Srba, i onda se Bošnjaci defakto pojavljuju kao predstavnici Bosne i Hercegovine. To bi bilo katastrofalno”, kazala je Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Iako je bilo više najava da se Srbija i Hrvatska neće miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, ipak se očekuje da bi se moglo raspravljati o izbornom zakonu.

“Teško mi je naravno pretpostaviti do koje će mjere taj sastanak rezultirati nekim uspjehom. U Bosni i Hercegovini kao što znamo traje preduga politička kampanja za izbore koji će se dogoditi koncem ove godine. Ono što je ovog trenutka prioritetno to je donošenje izbornog zakona. Idemo mjeriti da li jedna vrsta ovog sastanka opravdana ukoliko se može postići napredak na jednom takvom najosjetljivijem pitanju”, stav je Tonina Picule, šefa delegacije Evropskog parlamenta za BiH.

Da li će ipak ministri vanjskih poslova koji će prisustvovati sastanku uspjeti uraditi nešto konkretnije kada je u pitanju saradnja pokazat će vrijeme. Bh. i hrvatski ministri uskoro bi trebali održati i trilateralu sa Turskom koja je nedavno otkazana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.