Sadiković: Bošnjački dio bit će pasivni promatrač u Mostaru

Vijesti 06. mar 201808:53 > 09:02
N1

Sastanak u Mostaru neće donijeti konkretne rezultate i bit će čisto protokolarne prirode, izjavio je za N1 Elmir Sadiković sa fakulteta Političkih nauka Sarajevo.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović održat će danas u Mostaru trilateralni sastanak.

Današnji susret najviših predstavnika tri država izaziva različite komentare u regionu. Da li se mogu očekivati revolucionarni rezultati ili samo unapređenje odnosa?

Teme moraju biti konkretne da bi očekivanja bila visoka. Ovakvi međudržavni susreti su uvijek dobrodošli, a da će ovaj sastanak donijeti neke konkretne rezultate – to ne možemo očekivati. Ovaj sastanak treba gledati u kontekstu Strategije o Zapadnom Balkana gdje je stavljen naglasak na dobrosusjedske odnose i rješavanje problema državnih granica. Sastanak će biti čisto protokolarne prirode. Možemo pretpostaviti izjave nakon sastanka – Vučić će pozvati na saradnju među narodima, na zajedničku evropsku budućnost itd. U tom simboličkom smislu mislim da Srbija može imati najveću korist jer će poslati jednu pozitivnu sliku Briselu. Od hrvatskih predstavnika možemo čuti ono što svakodnevno čujemo da je izmjena Izbornog zakona ključna za evropsku budućnost BiH, što apsolutno nije tačno. Ovaj bošnjački dio, hajde da kažemo uvjetno bošnjački, bit će pasivni promatrač tog procesa.  

Često se u komentarima analitičara ističe da se Hrvatska i Srbija ne ponašaju kao ravnopravni partneri, već kao patroni etničkih segmenata u Bosni i Hercegovini.

Ove tri države nisu u istom odnosu. Hrvatska je u najboljoj poziciji zato što je članica EU i NATO-a. Srbija, također, ima bolju poziciju od BiH iako ima problem sa Kosovom. BiH nema jedinstven stav i zato nije ravnopravan partner u tim odnosima. Bez Srbije i Hrvatske se ne može riješiti problem, ali ove dvije zemlje ne tretiraju BiH kao ravnopravnog partnera.

Da li smo mi glavni krivci što smo u takvom odnosu?

Jesmo, zato što zbog nepostojanja unutrašnjeg dijaloga nalazimo se u inferiornom položaju. Evo, kada je riječ o bošnjačkoj strani ona bi trebala sama preuzeti incijative i odgovornosti, a ne samo reagirati na impute koj idolaze iz inostranstva. To je loša pozicija.

Koja su bitna pitanja o kojima će se govoriti u Mostaru?

To je pitanje državnih granica, ključno pitanje koje bi se trebalo riješiti. To je temeljno pitanje u ovoj fazi.

Hoće li u Mostaru biti jedinstven stav bh. strane?

Nažalost, neće. Mislim da će proći još mnogo vremena da dočekamo jedinstven stav i glas. Već znamo kakve će biti izjave Čovića, Ivanića ili Izetbegovića.

Kolika je uloga međunarodne zajednice?

Evropska unija prostor Zapadnog Balkana posmatar kao jedinstven prostor. Meni je drago na neki način što se Rusija, ali i Turska, involviraju u procese na Zapadnom Balkanu jer će to možda natjerati EU da se agresivnije okrene ovim prostorima. Bez stabilne BiH nema stabilnog Balkana, bez stabilnog Balkana nema stabilne EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.