Bez dogovora o datumu sjednice Vlade i Parlamenta FBiH

Vijesti 06. mar 201817:15 > 17:19
N1

I dalje se ne zna kada će biti održana naredna sjednica Vlade Federacije BiH, a ni sjednica Parlamenta FBiH. Potvrdili su to predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti koji su u Sarajevu razgovarali na poziv predsjednika Federacije, Marinka Čavare.

Kako je kazao Nasir Beganović iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, parlamentarna većina u Federaciji postoji ali koalicije nema.

Za zastoj u radu institucija, kazao je Beganović, odgovorna je SDA. Problemi su kaže brojni a nakon dodatnih konsultacija unutar stranaka, bice sazvan još jedan ovakav sastanak.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić naglasio je da je na sastanku analizirana aktuelna situacija, posebno kada je u pitanju boračka populacija. Neophodno je, kazao je Mušić, da Ministarstvo za pitanja boraca FBiH nastavi konsultacije i da radi na iznalaženju rješenja zajedno sa kantonalnim ministarstvima te da materijale dostavi Parlamentu kako bi Parlament mogao nastaviti raditi na iznalaženju trajnog rješenja.

Mušić je naglasio da je u Parlamentu trenutno samo zakon o borackim udruženjima. Na pitanje kada će biti održana naredna sjednica Predstavničkog doma, Mušić je kratko odgovorio da će se vrlo brzo odrediti datumi.

Podsjetimo, ovaj dom posljednji put je zasjedao krajem januara.

I predsjedavajuća Doma naroda, Lidija Bradara, potvrdila je da će razgovori biti nastavljeni. Kako kaže, kada se ne razgovara, u Federaciji BiH nastanu udaljavanja i problemi.

Odgovarajući na pitanje ima li parlamentarne vecine – Bradara je kazala “nikad nije bilo dovoljnog broja ruku, osim onoga što ja zovem odgovorna parlamentarna većina. Samo dva prijedloga zakona došla su u Dom naroda iz Predstavničkog doma na razmatranje.”

Bradara je pojasnila da je i to rezultat problema u radu vlasti u Federaciji BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.