Pandurević: Enormni gubici privrednika zbog blokade cesta

Vijesti 06. mar 201818:18 > 18:23
N1

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević za N1 je kazao da su gubici enormni zbog protesta boraca.

“Radi se o enormnim gubicima. Isporuka međunarodne robe – vezane su rokom, ako robe ne bude – plaćate penale. Mogu misliti u kakvoj se situaciji nalaze privrednici”, istakao je on u uvodu.

Pojasnio je da svi privrednici imaju termine za isporuku robe.

“Ako promaše termin – mogu da dođu na red tek sutra. Šta se onda dešava sa lako kvarljivom robom – nije potrebno razgovarati”, kazao je.

Koga kriviti za to sve, da li sada privrednici/poslodavci trebaju ići pred Vladu FBiH?

“Mi pokušavamo da ne osuđujemo. Komunikacija je preduslov za rješenje problema. Ako ne i jedini smo subjekat koji na takav način posmatra stvari. Mi ne krivimo borce. Reagovali smo prije par mjeseci kada su u zenici radnici Željezare blokirali cestu. Objasnili smo da se radi o problemima. Bojimo se kako se izbori približavaju da će biti veći broj slučajeva”, naveo je Pandurević.

“Ne obraćamo se direktno niti jednoj populaciji, koja misli da je obespravljena, samo želimo da se poštuju zakoni. Jedina društvena kategorija koja želi da se poštuju zakoni su poslodavci. Mi smo na tražišnoj utakmici sa firmama iz Evrope i svijeta. Očekujemo da vlast radi svoj posao”, dodao je. 

On je istakao da je nezamislivo da život u FBiH stane zbog jednog problema, pa su se iz tog razloga obratili borcima i tražili razumijevanje.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dobila je ranije pismo od udruženja privrednika iz općina Tešanj, Usora, Doboj-Jug i Maglaj u kojem upozoravaju na štete koje nastaju u privredi zbog blokade puta M 17 (na lokaciji između Doboja i Karuša).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.